“Bij gemalen peper is er al kwaliteitsverlies zodra het in het potje wordt gedaan”: hoe kies je goede peper?
Peper en zout zijn een onafscheidelijk duo tijdens het koken. Over zout weten we dat een teveel niet goed is voor de gezondheid, maar hoe zit dat met peper? En hoe kies je de beste soort voor in jouw gerechten? Kruidenspecialist Wilfried Jammaers vertelt er alles over en legt uit wat de impact van peperbolletjes op je lichaam is.
“Roze of rode peper, szechuan, piment en alle soorten chilipepers worden wel peper genoemd, maar hebben eigenlijk niets met de peperplant te maken”, zegt Wilfried Jammaers van kruidenwebshop Pit&Pit. “Enkel groene, witte en zwarte peperbolletjes komen van de peperstruik of de piper nigrum-plant.”
Toch is er een goede reden waarom ze peper genoemd worden, je zou het een historische vorm van marketing kunnen noemen. “Peper was een duur kruid met een goede reputatie. Door een specerij dat er wat op leek de naam peper te geven, konden ze het product duurder verkopen.”
Hoe weet je welke peper de beste soort is?
Net zoals bij wijn of koffie kijk je daarvoor naar de streek van herkomst. “India is het gidsland voor peper, en dan vooral de regio Malabar, waar de historische roots van peper liggen. Ook in Indonesië, Maleisië en Kameroen vind je heel goede soorten terug. De grootste productie komt daarentegen van Brazilië, maar dat is massaproductie en peper die vooral in gemalen vorm verkocht wordt. Soms wordt hij gemengd met peper van betere kwaliteit om het gebrek aan kwaliteit te maskeren.”
Nog een verrassend inzicht: size matters. “Hoe groter, hoe beter. De beste pepersoort is Tellichery. In de streek van Malabar worden de dikste bolletjes van de peper geselecteerd. De smaak is heel rijk, met onder meer toetsen van citrus. Deze soort is het summum, vergelijk het met het wagyu vlees onder de pepers.”
Koop je gemalen peper? Dan begint het kwaliteitsverlies al vanaf het moment dat de peper in het potje wordt gedaan.
Peper in de vorm van peperbolletjes is de beste peper volgens Jammaers. “Koop peper in bolletjes en maal ze zelf in een goede pepermolen of vijzel. Omdat het zo’n droge specerij is, houden de bolletjes hun smaak goed vast. Daardoor kan je ze tot twee jaar lang bewaren. Koop je gemalen peper? Dan begint het kwaliteitsverlies al vanaf het moment dat de peper in het potje wordt gedaan.”
Hoe kom je als peperleek te weten of je een goede soort in handen hebt? “In India heb je ‘peperbaristas’, maar als je verschillende potjes naast elkaar zet en je gewoon je zintuigen gebruikt, zal je meteen het verschil merken tussen goede en mindere kwaliteit”, beweert Jammaers. “Nog een tip: als je peper een goede herkomst heeft, zal die altijd op het potje of de verpakking vermeld worden.”
Maakt de kwaliteit een verschil uit voor de smaak van je gerecht?
Voor een specerij als peper hangt het van je gerecht af of het een groot verschil uitmaakt of die peper van matige of betere kwaliteit is. “Bij een stuk topvlees op de barbecue hoort eveneens een topsoort van peper. Ook bij groentengerechten en salades maakt een een goede peper het verschil. Als de peper meegekookt wordt, heb je pepers nodig met een specifiek smakenpalet. ‘Staartpepertjes’ bijvoorbeeld, dat zijn oeroude soorten die heerlijk smaken bij stoofpotjes of varkenswangetjes.”
Heeft peper lichamelijke voordelen?
Peper werd in historische context ook op medisch vlak gebruikt. De peperine in de peperkorrels is een krachtige antioxidant en er zit ook flink wat etherische olie in. Die wordt niet enkel in de aromatherapie gebruikt, maar ook in parfums en cosmetica. “Er zijn studies die bevestigen dat peper de alertheid, de werking van het zenuwstelstel en de spijsvertering bevordert”, vertelt Jammaers. “Peper helpt het lichaam ook om andere stoffen zoals kurkuma beter op te nemen. In de volksgezondheid wordt beweerd dat peper helpt voor een betere doorbloeding en goed is voor je libido, al zijn daar geen harde bewijzen voor.” Al is een extra draai aan de pepermolen het proberen waard.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
Dit zijn de heetste pepers om mee te koken én zo gebruik je ze in een gerecht: “Bij deze lijkt het alsof je pepperspray eet”