Koning Charles III komt niet op Australische vijfdollarbiljetten

In Australië, een voormalige kolonie van het Verenigd Koninkrijk (VK), zal de Britse koning Charles III niet meer op het vijfdollarbiljet pronken. De wissel van de macht in Buckingham Palace gaat gepaard met de wissel van het portret op het biljet. De afbeelding van de Britse monarch zal vervangen worden door een ontwerp dat de inheemse bevolking van Australië eert. 

De Britse koning Charles III, het officiële staatshoofd van Australië, zal niet meer op de vijfdollarbiljetten staan. De Australische centrale bank heeft ervoor gekozen om het hoofd van de monarch te vervangen door een ontwerp dat de geschiedenis en cultuur van de inheemse bevolking, de Aborginals, eert. Volgens de directeur van de Australische centrale bank doet zo'n afbeelding meer recht aan de geschiedenis en cultuur van het land.

Het vijfdollarbiljet was het laatste bankbiljet waarop de Britse monarch nog stond afgebeeld. In tegenstelling tot zijn moeder, koningin Elizabeth II, zal Charles ook daar niet meer op te zien zijn. Charles' hoofd zal wel nog op de achterkant van de Australische munten staan.

De Britse monarchie staat aan het hoofd van de Australische staat. Dat is nog een gevolg van het Brits koloniaal verleden. De functie van de Britse vorst in Australië is voornamelijk symbolisch. Enkele tegenstanders van de Britse monarchie interpreteren het verwijderen van Charles als een politiek gemotiveerd teken.

Beluister het fragment in "De ochtend":

Meest gelezen