Dilbeek roept de Watergroep en Farys op het matje: "Groot aantal waterlekken moet stoppen"

Het gemeentebestuur van Dilbeek wil dat er een einde komt aan de reeks waterlekken, die de gemeente sinds begin dit jaar kent. De gemeente krijgt daarover heel wat klachten binnen van inwoners en bedrijven, maar kan zelf niets doen. Daarom wil ze van de Watergroep en Farys zelf horen hoe ze het probleem gaan oplossen. 

Sinds begin januari veroorzaakten verschillende lekken en breuken op de hoofdwaterleiding van Farys wekenlang problemen in Dilbeek. Grote delen van de gemeente ervaarden een tijdlang watertekort of een aanzienlijke drukverlaging op de leidingen. Veel mensen, maar ook bedrijven die veel met water werken, kwamen in de problemen. De Watergroep, die verantwoordelijk is voor de distributie van water naar woningen en bedrijven, slaagde er vaak niet in om de hinder op korte termijn te beperken. 

Burgemeester Willy Segers (N-VA) betreurt de watertoevoerproblemen en de aanhoudende impact: "Dilbeek dringt bij Farys al geruime tijd aan op een oplossing voor de oude hoofdwaterleiding die door onze gemeente loopt en waarvan Dilbeek afhankelijk is voor de waterlevering. De afgelopen 5 jaar zijn er meermaals incidenten geweest met deze oude leiding. Dit heeft veel negatieve gevolgen voor vele Dilbekenaren. Ons geduld is op. Het is tijd dat er oplossingen aangereikt worden", stelt Segers.

Drie vragen

Het Dilbeekse schepencollege stelt 3 concrete vragen. "In eerste instantie mag men komen uitleggen op onze gemeenteraadscommissie van 14 februari, die publiek toegankelijk is, wat de oorzaken zijn van de problemen, hoe dit in de toekomst kan vermeden worden en wat er gebeurt in dergelijke situaties. In tweede instantie vragen wij een tegemoetkoming voor de getroffen inwoners. Tot slot wensen we een duidelijk actieplan van beide waterbedrijven om de watertoelevering ten allen tijde te garanderen", aldus Segers.

Meldingen

Het gemeentebestuur onderstreept dat het zelf niets kan doen aan de problemen met de waterleidingen. "We kunnen enkel maximaal aandringen op een structurele oplossing en de waterbedrijven voor hun verantwoordelijkheid stellen", klinkt het.  Mensen met problemen contacteren best rechtstreeks De Watergroep op hun noodlijn 02 238 96 99. Zo kan De Watergroep ook beter inschatten waar er zich nog problemen voordoen. 

Meest gelezen