China en Verenigde Staten bikkelen over zonnepanelen

China voert een exportban in op diverse zonnepanelentechnologieën om zijn globale leidersrol en concurrentieel voordeel op de wereldmarkt te beschermen.

Waarom is dit belangrijk?

De Verenigde Staten en China zijn al enkele jaren in een handelsoorlog verwikkeld. China, de tweede grootste economische macht ter wereld, wil graag de VS inhalen. Beide landen bekampen elkaar met strategische en slimme economische maatregelen om de ander schade toe te brengen en de eigen economie beter te beschermen.

In het nieuws: Als reactie op de Amerikaanse restricties op export van microchips naar China, heeft het land nu besloten om zelf ook terug te slaan.

  • De Asia Times verhaalt dat Chinese bedrijven meer dan tachtig procent van alle zonnepanelen en modules ter wereld produceren. Zelfs 97 procent van de wereldwijde uitvoer van wafers – kleine componentjes bestaande uit halfgeleidermateriaal – voor in zonnepanelen zijn afkomstig uit China.
  • Het laatste decennium boden Chinese bedrijven wel al het hoofd aan zware importtarieven van de Verenigde Staten. Sommige bedrijven verhuisden daarom naar Thailand, Vietnam of Maleisië om de tarieven te omzeilen, zeer tegen de zin van Beijing. Om die reden, en als vergelding voor de Amerikaanse maatregelen in de chipoorlog tussen beide landen, voert China nu nieuwe exportrichtlijnen in. Deze verbieden Chinese producenten om diverse technologieën te gebruiken in het buitenland. China wil voorkomen dat alle knowhow en technologieën zo uit Chinese handen vallen.
  • Zonnepanelen en de bijkomende productietechnologie worden steeds belangrijker gezien de wereldwijde duurzame transitieomslag en zoektocht naar extra energie. Andere landen zoals de VS en India proberen al om zelf productielijnen op te zetten en China’s voordeel weg te werken.

(fjc)

Meer