Militaire oefening tussen de Filipijnen en de VS

VS en Filipijnen breiden militaire samenwerking verder uit na "toenemende Chinese agressie"

De Verenigde Staten gaan hun militaire aanwezigheid in de Filipijnen verhogen. Amerikaanse soldaten zullen binnenkort toegang krijgen tot vier extra militaire basissen. Buurland China voelt zich in het nauw gedreven. Vergroot de aanwezigheid van Amerikanen de kans op een militaire reactie van China?

De Verenigde Staten zullen hun militaire aanwezigheid in Zuidoost-Azië verder opdrijven. Dat hebben beide landen vandaag aangekondigd. Het akkoord werd aangekondigd tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin aan de Filipijnen. "De Amerikaanse inzet voor de verdediging van de Filipijnen is ijzersterk. Onze alliantie maakt beide democratieën veiliger", klinkt het bij de minister.

Van vijf naar negen

Concreet krijgen de Amerikanen toegang tot vier bijkomende militaire basissen op het Filipijnse grondgebied. Ze hadden al toegang tot vijf basissen. De uitbreiding is een reactie op de verhoogde uitlatingen van China in verband met de situatie in Taiwan. 

Door de nieuwe samenwerking wordt het belang van de Filipijnen als militaire bondgenoot van de Verenigde Staten nogmaals onderstreept. "In de regio zijn de Filipijnen één van de oudste bondgenoten van de Verenigde Staten", klinkt het bij Marta Hermez, docent internationaal recht aan de Universiteit Tilburg. 

"De twee landen zijn sinds vele jaren met elkaar verweven. Ze hebben zelfs een formeel defensieakkoord. Als een land de Filipijnen aanvalt, zullen de Verenigde Staten het land bijstaan."

Wat is er aan de hand tussen Taiwan en China?

Het Chinese vasteland leeft al langer op gespannen voet met Taiwan. China ziet het eiland als een afvallige provincie, en hoopt mettertijd het eiland opnieuw bij het Chinese vasteland te voegen. 

Het bezoek van de voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus vorig jaar raakte een gevoelige snaar. Pelosi bezocht het eiland om een hulde te brengen aan de democratie. Het was op zijn minst gezegd een gedurfde zet, want zowel VS-president Joe Biden als de Chinezen bleken geen fan van het plan.

Taiwan heeft een erg belangrijke strategische en economische waarde. Het is de grootste producent van microchips, de technologische componenten die onze computers, smartphones, auto's en zelfs pacemakers doen werken. De rest van de wereld is erg afhankelijk van Taiwan voor de productie van de chips. Daarnaast is de Straat van Taiwan, een zeestraat, een van de meest bevaren handelsroutes voor containerschepen ter wereld. 

De druppel?

Het nieuwe akkoord valt echter niet bij iedereen in goede aarde. China voelt zich door het akkoord verder in het nauw gedreven. Dat komt vooral door de locatie van de basissen. "De exacte locatie kennen we niet", gaat Hermez verder. "We weten wel dat ze zich op verschillende strategische locaties bevinden. Ze richten zich onder andere op de Straat van Taiwan (een belangrijke economische zeestraat, red.)."

Het is vooral de fragiele "vrede" tussen Taiwan en China die nu opnieuw onder druk komt te staan. Met zijn aanwezigheid proberen de Verenigde Staten in de regio China te ontraden om militaire actie te ondernemen. "Sommigen vrezen echter dat die aanwezigheid het omgekeerde effect teweeg kan brengen", vreest ook Hermez. "Maar dat lijkt me niet het geval. De actie is betekenisvol, maar niet nieuw of ongezien. Er zijn op dit moment hetere hangijzers tussen de VS en China."

Het lijkt er dus niet meteen op dat dit akkoord tot een militaire reactie van China zal leiden. In een eerste reactie reageert het land kort, maar kordaat. Het raadt zijn buurlanden aan om niet te zwichten onder de druk van de Verenigde Staten. 

BELUISTER - Is de verhoging van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Filipijnen de druppel voor China?

Meest gelezen