Onze zomervakantie zal dit jaar een stuk duurder worden: “Ecotaks, oorlog in Oekraïne en inflatie drukken allemaal hun stempel”

Onze vakanties zullen dit jaar een stuk duurder worden. “Gemiddeld tien procent”, klinkt het in de reissector. Maar wat maakt reizen plotseling zoveel duurder? Business AM Radio vraagt het aan Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus.


Het volledige interview met Koen van den Bosch kan u hier beluisteren:


Waarom is dit belangrijk?

Nu de COVID-pandemie achter ons lijkt te liggen, durven veel gezinnen weer te dromen van een welverdiende vakantie. Het aantal zomerreizen vorig jaar kwam uit op bijna 9 miljoen, op hetzelfde peil als in 2019 blijkt uit cijfers van Statbel. De vraag is echter hoe de cijfers er aankomende zomer uit zullen zien, nu de prijzen voor vakanties flink zijn gestegen.

In het nieuws: Vakantiegangers zullen dit jaar minder ver, minder vaak of korter op vakantie gaan, als gevolg van prijsstijgingen. Zo is er nog steeds de oorlog in Oekraïne, met als resultaat gestegen kerosineprijzen. Deze worden door luchtvaartmaatschappijen in de tickets verwerkt, waardoor ze tot tientallen euro’s duurder zijn geworden. Maar er spelen meerdere factoren mee, zo merkt Koen van den Bosch op in gesprek met Business AM Radio.

  • “Zo heeft de overheid een ecotaks ingevoerd op vluchten. Dat is een bedrag dat er per persoon sowieso bijkomt. Ook zijn er de gestegen energiekosten en natuurlijk de loonindexering. Deze kosten worden doorgerekend aan de consument, wat maakt dat reizen inderdaad duurder is geworden”.
    • Sinds april vorig jaar heeft de overheid een vliegtaks ingevoerd. Voor bestemmingen binnen een straal van 500 kilometer moeten reizigers 10 euro neertellen. De redenering hierachter is dat reizigers hierdoor voor een milieuvriendelijker alternatief kiezen, zoals de trein.
  • Ook heeft de COVID-pandemie haar sporen nagelaten, merkt Van de Bosch op. “Je merkt dat in bepaalde bestemmingen nog niet alle toeristische accommodaties volledig terug op peil zijn, wat de prijzen opdrijft”. 
  • Daarnaast is het aanbod vakantievluchten nog steeds beperkt, met hogere prijzen als gevolg. De International Air Transport Association spreekt van een achterstand van 27 procent, tegenover 2019.

Basisbehoeften: Volgens Van den Bosch blijft de vraag naar vakanties ondanks de prijsstijgingen onverminderd hoog. “Vakanties zijn voor een hoop Belgen basisbehoeften. Mensen hebben nood aan ontspanning, om hun energie terug op te laden. Daarom blijft de vraag naar vakanties zeer, zeer hoog”.

  • “Door die enorme vraag stijgen de prijzen”, zegt Judith Eyck van review- en boekingssite Zoover aan Radar. “Mensen hebben jaren binnen gezeten en nu ze weer op vakantie kunnen, willen ze weg”.
  • Uit een analyse van Zoover blijkt dat vakanties naar Spanje het meest in prijs gestegen zijn, namelijk ruim 25 procent. Op de tweede plaats vinden we Griekenland met 19 procent. 
  • Opvallend is dat de kosten voor een vakantiereis naar Turkije juist goedkoper zijn geworden (-4 procent). Volgens Eyck heeft dit te maken met de coronabeperkingen die de toeristische sector in Turkije hard hebben geraakt. “Om het toerisme weer op gang te brengen zijn de reizen goedkoper en hebben veel hotels hun prijzen verlaagd”.

(kg)

Meer