Adil El Arbi en Bilall Fallah

Adil & Bilall en broers Dardenne trekken hun films terug uit selectie Iraans filmfestival

De Belgische regisseurs Adil EL Arbi en Bilall Fallah trekken hun film "Rebel" terug uit de selectie van het Iraanse filmfestival Fajr, uit protest tegen het Iraanse regime. Ook hun collega's Jean-Pierre en Luc Dardenne willen dat hun film "Tori et Lokita" van de affiche van het festival gehaald wordt.Ā 

"De aanwezigheid van onze film op het filmfestival zou neerkomen op het negeren van de strijd van de onderdrukte volk in Iran voor hun rechten", melden Adil El Arbi, Bilall Fallah en productiehuis Caviar die via Instagram werd verspreid.

"Rebel", een film over de radicalisering van een 13-jarige jongen tot Syriƫstrijder, werd opgenomen in de officiƫle selectie van het filmfestival zonder dat de regisseurs daarvan op de hoogte waren. "We trekken onze film officieel terug, aangezien dit festival gehouden wordt op een moment dat de druk van de overheid op het volk en de artiestengemeenschap een climax heeft bereikt."

El Arbi en Fallah drukken ook hun steun uit voor de Iraanse regisseur Jafar Panahi, die op 20 juli werd opgepakt in Teheran en nog altijd in de gevangenis zit. Gisteren kondigde Panahi aan dat hij in hongerstaking gaat.

Ook Jean-Pierre en Luc Dardenne eisen dat hun recentste langspeelfilm "Tori et Lokita" van de affiche van het Fajr-filmfestival wordt gehaald. Ze noemden het festival het "uitstalraam van een dictatoriaal en moordzuchtig religieus regime dat wij veroordelen". Het programmeren van "Tori et Lokita" is in tegenspraak met de talrijke petities die de Dardennes hebben ondertekend om de harde onderdrukking van de manifestaties tegen het Iraanse regime aan de kaak te stellen, laten ze weten.

Iran is al geruime tijd in de ban van protesten tegen het regime. Die barstten los na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september 2022. Zij stierf na haar arrestatie door de zedenpolitie, die haar had ingerekend omdat ze de kledingvoorschriften voor vrouwen zou hebben overtreden.

Jean-Pierre en Luc Dardenne
AFP or licensors

Meest gelezen