stad gent

Gloednieuw stadskantoor opent de deuren aan de Zuid in Gent

Vanaf vandaag kunnen alle Gentenaars terecht in het gloednieuwe stadskantoor in Gent. In het gebouw aan de Zuid waren vroeger de bibliotheek en het administratief centrum gehuisvest. Vanaf nu is alle dienstverlening voor de burgers samengebracht op de gelijkvloerse verdieping van het vernieuwde gebouw. Het wordt ook de werkplek voor 1.450 stadsmedewerkers. 

"Vanaf nu zullen de mensen alle loketten van de stad, meer dan 100, op 1 centrale plek aan de Zuid vinden", legt schepen Sofie Bracke (Open VLD) uit. Alle dienstverlening van de stad gebeurt voortaan op de grote, lichtrijke gelijkvloerse verdieping van het vernieuwde gebouw aan het Woodrow Wilsonplein. En dat heeft zijn voordelen, zegt ze: "In die zin is het gedaan met op verschillende verdiepingen van de Zuid loketten te moeten zoeken, of op andere plekken in de stad. Of je nu een vraag hebt over stedenbouw, mobiliteit, parkeervergunningen of burgerlijke stand, vanaf nu vind je alles op 1 centrale plek aan de Zuid."   

"Backoffice en loketten dicht bij mekaar"

Zowel aan de loketten zelf als op de verdiepingen erboven zullen zo'n 1.450 stadsmedewerkers centraal gehuisvest worden. "Op die manier is de zogenaamde 'backoffice' ook dichter bij de loketten gelegen en kunnen zaken nog beter en sneller verwerkt worden", verduidelijkt Bracke. "Kortom, de hele dienstverleningsflow is nu op een logische en efficiënte manier in elkaar gestoken."

Discretie gegarandeerd

Bij de vernieuwing van het gebouw staat volgens de stad de klantgerichtheid voorop. Zo zijn er snelbalies waar mensen snel iets kunnen afgeven of regelen en in enkele minuten terug buiten zijn. Maar er zijn ook gewone balies en spreekkamers, zegt Sofie Bracke: "Als je bijvoorbeeld een delicate vraag hebt over opgroeien of een stedebouwkundige vraag hebt die wat gevoeliger ligt, dan zijn er aparte spreekkamers. En er is ook gedacht aan kinderhoekjes voor mensen die hun kinderen meebrengen." 

stad gent

Oude bibliotheek wordt stadswinkel

Maar de vernieuwing is nog niet helemaal af. In het gebouw dat de mensen kennen als de vroegere bibliotheek, vooraleer de Krook er was, komt er ook een stadswinkel. Die zit nu nog onder het Belfort. "Ook daar komt er nog wel wat dienstverlening bij waardoor in totaal op de hele site 2.000 stadsmedewerkers zullen werken", legt de schepen uit.   

Stevig prijskaartje

Het project startte enkele jaren geleden met een prijskaartje van 15 miljoen euro. Maar dat is over de jaren heen opgelopen tot ruim 38 miljoen euro, meer dan een verdubbeling dus. "Klopt", zegt Bracke. "Maar dat heeft met een aantal zaken te maken: het project is voor een stuk nog aangepast in de loop der jaren. We hebben intussen extra opportuniteiten gezien om nog zaken bij elkaar te brengen en om met de nieuwste technieken te werken. Het is bovendien een heel duurzaam gebouw, met een fietsstalling onder. Maar om de stadsinformatie naar de burger te brengen, is een stevige investering wel op zijn plaats." 

stad gent

Meest gelezen