Diependaele laat testopstelling in Oostendse vuurtoren stopzetten: ‘Licht kan je de Oostendenaars niet afnemen’

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft de opdracht gegeven om de testopstelling in de vuurtoren in Oostende stop te zetten. Die moest het licht landinwaarts dempen na klachten van buurtbewoners.

jvt

Aan de achterste ramen van de vuurtoren werd eind vorige maand een dubbelzijdige folie aangebracht na klachten van buurtbewoners. Het ging om een testopstelling die later geëvalueerd zou worden. Zover komt het dus niet. Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) heeft de opdracht gegeven om de testopstelling stop te zetten.

‘Omgaan met erfgoed vraagt een belangrijke afweging tussen algemeen belang en particulier belang’, klinkt het bij minister Diependaele. ‘Het is duidelijk dat dat evenwicht hier helemaal zoek is. De ingreep viel duidelijk zwaar bij de Oostendenaars. Dat bewijst ook dat erfgoed de Vlaming raakt. Uiteraard bekijken wij ook de rationele kant van de zaak om de knoop door te hakken. We besloten dat we de Oostendenaars het licht van de Lange Nelle niet kunnen afnemen.’

Meer dan zeventig jaar oud

De minister was wel verrast door de snelle opkomst van het verzet. ‘Het is goed dat er door de administraties werd gezocht naar een oplossing’, zegt hij. ‘Het ging nog om een testfase. Vooraleer zoiets definitief wordt, moesten nog wat hordes worden genomen. Het was duidelijk dat dat niet zou lukken.’ De minister wijst er ook op dat de toren er al meer dan zeventig jaar staat. ‘De eigenaars kunnen niet zeggen dat ze niet op de hoogte waren van het licht dat bij hen binnen zou schijnen.’

Het dempen van de lichtbundel van de Oostendse vuurtoren heeft al twee dagen beroering veroorzaakt. Oostendenaars startten woensdag een petitie op, die werd al 7.500 keer ondertekend.

‘Er werd onvoldoende rekening gehouden met de publieke opinie’, zegt de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). ‘Als je raakt aan een symbool van de stad, wordt de discussie al snel emotioneel. Om de gemoederen te bedaren is het dus een verstandige keuze om de testfase stop te zetten.’ Het stadsbestuur werd zelf niet betrokken bij de testfase, al moedigt Tommelein alle pogingen om een compromis te vinden aan. ‘De discussie toont aan hoe belangrijk de vuurtoren is voor de Oostendenaar’, zegt hij. ‘Hopelijk vertaalt zich dat in voldoende middelen om de toren verder goed te kunnen onderhouden.’

Een van drie nog werkende vuurtorens

Lange Nelle, zoals de Oostendse vuurtoren in de volksmond genoemd wordt, is een van de drie nog werkende vuurtorens aan onze Belgische kust, samen met die van Blankenberge en Nieuwpoort. De Oostendse vuurtoren is ondertussen al de vierde voor de badstad en werd in 1949 in gebruik genomen. De toren heeft een hoogte van 65 meter. De drie lichtflitsen vormen de letter o (van Oostende, red.) in morsecode: om de tien seconden worden drie lange lichtflitsen gegenereerd.

Een deel van de bewoners van de nieuwe wijk op Oosteroever was niet opgezet met het licht van de vuurtoren die door hun woonkamers en slaapkamers schijnt. Het Agentschap maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) had besloten een zijde – aan de kant van de luxeflats – af te schermen zodat het licht niet meer in de appartementen op de Oosteroever schijnt.