"Spoorslingering" tussen Brussel en Gent is hersteld, treinverkeer kan opnieuw van alle sporen gebruik maken

De herstellingswerken op het spoor tussen Brussel en Gent zijn afgerond, meldt Infrabel aan onze redactie. Het treinverkeer was vanaf deze middag verstoord door schade. Bij werken aan een brug over de sporen ter hoogte van Erpe-Mere waren er kinken in de sporen gekomen. De vertragingen zouden mondjesmaat opgelost moeten worden.

De sporen op lijn 50a zijn hersteld door spoorwegbeheerder Infrabel. Die waren eerder beschadigd geraakt ter hoogte van Erpe-Mere. Het Agentschap Wegen en Verkeer voert er werken uit aan een brug over de spoorweg. Daarbij was de grond gaan trillen en waren de sporen lichtjes verplaatst, een "spoorslingering" om het met vaktermen te benoemen. Het spoor slingerde dus letterlijk over een bepaalde afstand.

Door die "spoorslingering" konden de (rechtstreekse) treinen er niet passeren. Het treinverkeer werd omgeleid via lijn 50 vanaf Denderleeuw in beide richtingen. Lijn 50 is de klassieke lijn en wordt voornamelijk gebruikt door stoptreinen. Infrabel was om 13 uur gestart met de herstellingswerken en die waren om 15u15 afgerond. Het treinverkeer zou vanaf dan ook opnieuw vlot moeten verlopen.

"Arbeiders van Infrabel hebben de sporen kunnen herstellen via "onderstoppen"", vertelt Thomas Baeken van Infrabel. "Trilhamers duwen daarbij de kiezels onder het spoor beter tegen elkaar." Eerder was er sprake van het leggen van nieuwe sporen, maar dat was dus niet nodig.

Daarnaast is er momenteel geen treinverkeer mogelijk tussen Puurs en Boom, meldt de NMBS op Twitter. Op dat traject zou er een storing zijn aan een brug. Er rijdt een vervangbus.

Ook tussen Brugge en Blankenberge zijn er mogelijk vertragingen nadat er ook daar schade aan de sporen is vastgesteld. Het treinverkeer was er een tijdlang onderbroken. Intussen meldt de NMBS wel dat het treinverkeer er weer kan hernemen, maar nog steeds verstoord is.

Meest gelezen