Aalst krijgt eigen versie van Speaker’s Corner: “Op het Spreekbalkon mag iedereen zijn zegje doen”

In Aalst mogen inwoners vanaf morgen hun zegje doen op het balkon van het Schepenhuis op de Grote Markt. Iedereen mag het woord nemen en spreken over welk onderwerp dan ook, behalve haatpraat en commerciële boodschappen. CD&V-raadslid Filip Van De Winkel wil Aalst zo een eigen versie geven van de Speaker’s Corner in Hyde Park in Londen.

In Londen bestaat de traditie al heel lang: aan Speaker’s Corner in Hyde Park mogen mensen het woord nemen en in een redevoering over van alles en nog wat hun mening geven. Die traditie wil gemeenteraadslid Filip Van De Winkel nu ook in Aalst introduceren met het Spreekbalkon. “Op de Grote Markt, aan de voet van het Belfort hebben wij een balkonnetje, drie trapjes hoog. Daar kan elke Aalstenaar zijn ding doen en praten over om het even wat.”

QR-code

In principe mag iedereen op gelijk welk moment het woord nemen van op het balkon, maar Filip Van De Winkel wil ook een vast afspraakmoment. “We willen dat op zaterdagmiddag om 15 uur organiseren. Er hangt ook een QR-code aan het balkon. Zo kan je een plaatsje reserveren.”

Het is de bedoeling dat iedereen zijn mening kan geven over van alles. “Behalve natuurlijk haatpraat of louter commerciële boodschappen”, voegt het raadslid eraan toe. “Het is dan ook de bedoeling dat er een dialoog ontstaat met de toehoorders.”

Het eerste Spreekbalkon vindt plaats op zaterdag 4 februari om 15 uur. Raadslid Filip Van De Winkel zal er een eerste redevoering geven over het nieuwe initiatief. Daarna mogen andere burgers het woord nemen.

Meest gelezen