AFP or licensors

Taliban pakken professor op na kritiek op verbod voor vrouwen om te studeren

In Afghanistan is professor Ismail Mashal geslagen en opgepakt nadat hij meermaals kritiek had geuit op het verbod voor vrouwen om aan de universiteit te studeren. Tijdens één van zijn protestacties verscheurde hij op nationale tv zijn diploma's. Volgens zijn assistent heeft de taliban de professor "genadeloos geslagen en op een erg onrespectvolle wijze weggevoerd". 

Ismail Mashal, een professor in Afghanistan die openlijk kritiek uit op het beleid van de taliban, is opgepakt tijdens een protestactie. Met zijn acties wil hij het recht van vrouwen op hoger onderwijs verdedigen. Maar de taliban dulden geen kritiek op hun regime, tegenstanders worden hardhandig aangepakt. Professor Mashal is geen uitzondering, hij werd geslagen en opgepakt. 

Volgens Mashals assistent is de professor gearresteerd zonder een misdaad te hebben gepleegd. De professor duwde een kar met boeken door de straten van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Hij gaf de boeken gratis weg aan voorbijgangers, toen de taliban Mashal arresteerden. Volgens zijn assistent werd Mashal "genadeloos geslagen en op een erg onrespectvolle wijze weggevoerd". Momenteel wordt de professor nog steeds vastgehouden, maar niemand weet waar.

Ismail Mashal is bekend bij de taliban. Hij zet zich sinds de machtsovername van de taliban in Afghanistan in voor vrouwenrechten. Tijdens een vorige protestactie scheurde de professor zijn diploma's aan flarden tijdens een live-interview op de nationale Afghaanse televisiezender. 

Het heeft geen zin om een ​​opleiding te volgen in het huidige Afghanistan, daarom geef ik mijn boeken weg en verscheur ik mijn diploma's

Ismail Mashal, Afghaanse professor

In de conservatieve en patriarchale Afghaanse samenleving is het zeldzaam dat een man protesteert voor vrouwenrechten. Toch geeft hij niet op. "Ik weet dat wat ik doe riskant is. Elke ochtend zeg ik vaarwel tegen mijn moeder en vrouw. Maar ik ben bereid om mijn leven op te offeren voor 20 miljoen Afghaanse vrouwen en meisjes."

Het regime van de taliban

In augustus 2021 kwamen de taliban weer aan de macht in Afghanistan, nadat de Amerikaanse troepen zich hadden teruggetrokken. De taliban hadden aangegeven dat ze zich soepeler zouden tonen dan in de periode tussen 1996 en 2001. Toen voerden ze een schrikbewind in Afghanistan. 

Daar blijkt nu niet veel van waar te zijn. In december vorig jaar kondigden de taliban aan dat vrouwelijke studenten niet meer welkom zijn aan universiteiten. Een paar maanden voordien werd meisjes de toegang tot de middelbare school al ontzegd.

De taliban bevestigen de arrestatie. "Professor Mashal heeft al enkele tijd provocerende daden gesteld tegen het systeem", aldus de directeur van het ministerie van Informatie en Cultuur, Abdul Haq Hammad. De reden voor zijn arrestatie? "Voor onderzoek", aldus de taliban. 

Meest gelezen