© rr

© rr

© rr

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Ons centrum is voor álle mensen betaalbaar”

De sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen-H.E. is gestart

met de bouw van zestien sociale woningen in de Kortestraat. Het gaat om tien huur- en zes koopwoningen.

jan brys

Brasschaat telt op dit ogenblik 378 sociale huurwoningen. “Dat staat goed in verhouding tot het aantal inwoners. Maar we zitten niet stil. Om meer betaalbare woningen te realiseren, plannen we in de volgende jaren nog enkele projecten”, zegt schepen van Wonen Niels de Kort (CD&V). “De woningen in de Kortestraat hebben allemaal drie slaapkamers. De werken worden opgevolgd door architect Hatrik uit Antwerpen. De raming van het totale project bedraagt 1,9 miljoen euro, exclusief BTW.”

De woningen worden gebouwd in een binnengebied. Dat ligt in een woonuitbreidingsgebied. Particulier kan daar niet worden gebouwd, maar wel door sociale huisvestingsmaatschappijen. “In Brasschaat is het mooi wonen, maar het is er wel duur. Dat wordt ook vaak gezegd. Maar we werken aan een alternatief via de bouw van sociale en bescheiden woningen”, zegt schepen De Kort. “Omdat wij willen waken over het groene karakter van onze gemeente, neemt onze groendienst de plannen voor de groenaanleg voor haar rekening. Dat is de voorbije jaren ook al gebeurd. We zorgen voor voldoende groen rond de woningen.”

Voorrang voor Brasschatenaren

De bouwwerken zijn zopas begonnen. Een aantal grondwerken moet worden afgewerkt voor het bouwverlof. De inschrijvingen zijn al van start gegaan. “Wie in Brasschaat woont, krijgt voorrang bij de toewijzing. Er wordt ook rekening gehouden met het inkomen van de kandidaten. De prijzen van de woningen, zowel huur- als koopwoningen, worden later bepaald”, zegt De Kort nog.

Het aantal sociale woningen in Brasschaat is sinds 2004 sterk gestegen. In 2004 waren er 88 huurwoonhuizen en 101 huurappartementen. Dat maakt een totaal van 189. In 2015 liep het aantal huurwoonhuizen op tot 132 en waren er 246 huurappartementen. Dat maakt een totaal van 378. Het aantal sociale woningen ten opzichte van het aantal private woningen is 2,4 huishoudens per honderd. In 2004 was die verhouding nog 1,3 op honderd. Voor de hele regio ligt dat aantal op 2,1 per honderd huishoudens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER