© rr, jvdp

Douanier riskeert vier jaar cel voor hulp aan drugsbende, hij ontkent en beschuldigt zijn bazin: “Misschien deed ik mijn werk té goed”

Volgens het parket heeft een 39-jarige douanier uit de haven van Antwerpen een jaar lang via Sky ECC info over containers doorgestuurd naar een crimineel contact. De man in kwestie ontkent alles en beschuldigde zijn overste. “Maar die piste is nooit onderzocht”, aldus zijn advocaat.

Sam Reyntjens

Het dossier tegen Serge D. (39) uit Tessenderlo en zijn kameraad Bart D. (35) uit Berchem komt voort uit de kraak van de geëncrypteerde chatdienst Sky ECC. Volgens het parket ging Serge D., die bij de scandienst van de douane in de haven van Antwerpen werkte, schuil achter de gebruikersnamen ‘Gamer’ en ‘Gamerr’. “Vanuit zijn functie bij de douane heeft hij tussen maart 2020 en maart 2021 informatie naar het milieu gestuurd”, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Die info deelde D. volgens het OM in een chatgroep met zijn vriend Bart D. (alias ‘Butter’ of ‘Kleine’) en een onbekend gebleven derde. Een jaar lang zou hij het criminele milieu gevoed hebben met tips over controles, manieren om het best drugs te verbergen, informatie over de parameters die de douane hanteert voor de selectie van te controleren containers en over welke werknemers sleutelposities bekleedden bij de douane. “Hij gaf ook informatie over containernummers door, in een deel van die containers werden effectief grote partijen cocaïne gevonden”, zei het OM. “Het is duidelijk dat D. betaald werd voor zijn hulp.” Tegen de douanier werd vier jaar cel geëist.

Bart D. zou mede dankzij die informatie grof geld verdiend hebben in de drugshandel, volgens het OM verdiende hij daarmee 52 miljoen euro. De procureur wil hem zes jaar de cel in en vorderde de verbeurdverklaring van de 52 miljoen euro.

“Misschien was ik té succesvol”

Beide mannen ontkennen bij hoog en bij laag betrokken geweest te zijn bij het drugsmilieu en zeggen geen Sky-telefoon te hebben gehad. “Het is aan het OM om te kijken of het kan dat onze cliënt de feiten niet gepleegd heeft, dat heeft men hier niet gedaan”, zeiden Jan De Man en Bram De Man voor Serge D. “Hier is sprake van een tunnelvisie.”

Serge D. ontkent niet alleen dat hij corrupt zou zijn geweest, hij wijst ook expliciet naar zijn overste als mogelijke echte dader. “Tijdens het onderzoek heeft onze cliënt daar ernstige vragen over opgeworpen, maar blijkbaar is die informatie nooit nagekeken.” De advocaten stellen dat de identificatie van Serge D. als de gebruiker van de pins ‘Gamer’ en ‘Gamerr’ niet overtuigend is.

“Ja, hij had toegang tot foto’s die aangetroffen zijn in Sky, maar die foto’s kreeg hij eerst zelf doorgemaild door zijn overste. Dat hij containers waarin drugs gevonden werd opgezocht heeft is niet vreemd, hij moest daar rapporten over maken. Dat gebeurde ook pas maanden na de inbeslagnames.” Volgens het parket zou D. ook een foto van zijn kepie doorgestuurd hebben. “Er zijn 6.000 douaniers, van wie er 1.200 mijn graad hebben en dus zo’n kepie kunnen hebben”, aldus Serge D.

De (geschorste) douanier vroeg dan ook de vrijspraak. Dat hij betaald zou zijn, werd volgens zijn advocaten ook niet hard gemaakt in het dossier. “Waar is dat geld dan? Het OM vraagt zelfs geen verbeurdverklaring voor onze cliënt”, aldus advocaten De Man. “In die periode is hij bovendien gescreend om een andere functie te kunnen doen, uit die screening is niets gekomen.” Serge D. zelf herhaalde dat hij onschuldig is. “Ik heb mijn job in eer en geweten gedaan en was vrij succesvol. Misschien was ik zelfs té succesvol.” Advocaat Jan De Man: “Dat zou voor bepaalde mensen storend kunnen zijn geweest.”

“52 miljoen? Dan moest ik niet meer elke dag werken”

Ook Bart D. ontkent dat hij betrokken was. “Hij zou 52 miljoen euro verdiend hebben? Deze man werkt nog elke dag en woont bescheiden. Het zou teleurstellend zijn als het OM deze vordering ernstig meent”, zeiden advocaten Tanja Smit en Mounir Souidi. Ze wezen er ook op dat zelfs als D. schuilging achter het Sky-account, er alleen over drugs gesproken werd en er geen concrete bewijzen waren dat er ook effectief in cannabis en cocaïne gehandeld werd. Bart D. zelf hoorde de vordering naar eigen zeggen met verbazing aan. “Als ik het zo hoor, zou ik willen dat ik het wel gedaan had. Dan had ik nu 52 miljoen euro en moest ik niet elke dag werken in de haven.”

De rechtbank spreekt zich op 17 februari uit over het dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen