40 procent van de Vlamingen bestelt twee snacks in de frituur: dit zijn de populairste frituursnacks
40 procent van de Vlamingen bestelt bij een doorsnee frituurbezoek twee frituursnacks bij de frietjes. Van een frikandel of een viandel heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ken je ook de fricabel? En wat kan je verwachten van een ragouzi of een loempidel? Hieronder vind je een handig frituursnackoverzicht zodat je vanaf nu altijd weet welke lekkernij achter welke naam verborgen zit én welke tien snacks de populairste in Vlaanderen zijn.
Uit de recentste studie van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in 2020 naar de frituurgewoontes van de Vlaming blijkt dat we allemaal massaal graag frituursnacks eten. De helft van de Vlamingen bestelt altijd een snack bij zijn frietjes. 40 procent gaat zelfs voor twee snacks erbij. Vier procent durft nog een stapje verder te gaan en meer dan twee frituursnacks op te smikkelen.
10 populairste frituursnacks
Bij die bestellingen staat de frikandel met stip op één als populairste frituursnack. Maar liefst 32 procent van de Belgen kiest voor deze curryworst, ook wel ‘lange hamburger' genoemd. Op de tweede plaats staat de berenpoot of de berenhap met 26 procent. De top drie wordt afgesloten door de saté met 20 procent. Dit kan zowel een Ardeense saté als een kipsaté zijn. De viandel (11 procent) en cervela (10 procent) vervoegen de top vijf op een vierde en vijfde plaats. Verder vinden we in de top tien ook de bicky (9 procent), mexicano (7 procent), sitostick (7 procent), kaaskroket (6 procent) en bitterbal (6 procent) terug.
Lees verder onder de poll.
Poll
Wat is jouw favoriete frituursnack?
-
Frikandel (curryworst / lange hamburger) (29%)
-
Berenhap of berenpoot (19%)
-
Saté (17%)
-
Viandel (18%)
-
Cervela (16%)
Het ABC van de frituursnacks
Natuurlijk bestaan er nog héél wat meer frituursnacks dan die top tien. Ga je ervan uit dat een loempidel gewoon een loempia is, maar dan fout geschreven? Of denk je bij een twijfelaar gewoon aan een bedmodel, en niet meteen aan een frituursnack? Dan brengt ons frituursnackoverzicht daar vanaf nu verandering in. Ideaal voor als je in de frituur eens iets anders wil proberen, of gewoon wil weten welke lekkernij achter die namen schuilt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen