In het Zorghostel wonen al vijf jaar onder intense begeleiding voormalige dak- en thuislozen met een zware drugsverslaving.© Victoriano Moreno

Antwerpen heeft geen geld voor tweede Zorghostel voor drugsverslaafde daklozen

Antwerpen -

De stad Antwerpen klopt aan bij de federale en Vlaamse regering voor geld om een tweede Zorghostel te kunnen openen voor zwaar verslaafde dak- en thuislozen. Er is jaarlijks een budget van 1,2 miljoen euro nodig. Antwerpen betaalt zelf al voor een Zorghostel, maar een tweede openen overstijgt de financiële mogelijkheden van de stad.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Woonprojecten Kadans helpen verslaafde daklozen aan menswaardige toekomst: “Dit zijn mensen naar wie niemand nog omkeek”

De stad Antwerpen opende vijf jaar geleden een Zorghostel in de Trapstraat in Antwerpen-Noord. Daar verblijven 22 voormalige thuis- en daklozen met zware verslavings- en psychiatrische problemen omdat de klassieke drugshulpverlening voor hen niet werkt. Het zijn mensen die bij de politie en justitie bekend staan voor het plegen van drugsgerelateerde feiten of voor het veroorzaken van overlast. In het Zorghostel worden ze intensief begeleid. Omdat ze een dak boven het hoofd hebben, verbetert niet alleen de levenskwaliteit van deze personen, maar begaan ze ook minder of geen strafrechtelijke feiten.

Alleen is de nood groter dan het aanbod. Er is een wachtlijst voor het Zorghostel. Daarom is de stad Antwerpen begonnen met de bouw van 18 bijkomende wooneenheden. Die zouden begin dit jaar klaar zijn.

Alleen beschikt de stad niet over de financiële middelen voor de werking van dit tweede Zorghostel. “We investeren zelf al in de bouw van het tweede Zorghostel, maar als stad doen we eigenlijk wat hogere overheden zouden moeten doen”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), schepen van Sociale Zaken.

De opvang en de intensieve begeleiding kost al snel 1,2 miljoen euro per jaar. De stad hoopt op cofinanciering vanuit de hogere overheid. Zowel de Vlaamse als de federale regering namen deze projecten, zoals het Zorghostel, mee op in hun regeerakkoord. Het schepencollege schreef enkele ministers hierover aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tom Meeuws