‘Vast treintarief voor jongeren en senioren komt op de schop’

© Belga

Een treinrit dreigt duurder te worden voor jongeren en senioren. Het nieuwe beheerscontract van de NMBS maakt een einde aan de vaste kortingstarieven van respectievelijk 7,1 en 7,8 euro.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Hoe langer het traject, hoe groter het verschil zal zijn.

In het onlangs goedgekeurde beheerscontract van NMBS staat dat een ticket voor jongeren van 25 jaar en jongeren en voor senioren wordt voorzien, beide met een korting van 40 procent op het standaardticket.  Vandaag betalen 65-plussers echter nog een vaste prijs van 7,8 euro heen en terug, jongeren betalen 7,1 euro per traject, dus 14,2 euro heen en terug. Die vaste prijzen gaan op de schop, wat de tarieven volgens NMBS eenvoudiger en transparanter moet maken.

Daardoor dreigen heel wat ritten duurder te worden.

Regeringspartij Vooruit noemt de dreigende verhoging onaanvaardbaar. ‘Jongeren en ouderen zijn net erg afhankelijk van de trein om zich te verplaatsen. Het kan niet de bedoeling zijn om deze doelgroepen te treffen’, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke. Dat het nadeel vooral aantikt bij lange afstanden, houdt volgens hem geen steek. ‘Als we de files willen aanpakken, is het net de bedoeling dat mensen voor deze afstanden de trein nemen.’

Volgens de NMBS zal het wellicht zo’n vaart niet lopen. Achter de schermen wordt er namelijk gewerkt aan bijkomende kortingen. Zo zou het de bedoeling zijn om een rit tijdens de daluren goedkoper te maken. Wie regelmatig reist, zou ook een soort ‘getrouwheidskorting’ krijgen. “Deze kortingen zullen cumuleerbaar zijn met de korting van 40 procent, waardoor de nieuwe prijzen niet veel hoger zullen liggen dan nu’, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

Partner Content