© VRT

Laurien Decibel, coach bij "The greatest dancer van Vlaanderen": "Dans is geen hobby, maar volwaardige kunstvorm en beroep"

Vanavond start op Eén "The greatest dancer van Vlaanderen", een zoektocht naar nieuw Vlaams danstalent. Bij de aankondiging van het programma was er hier en daar kritiek: moet de openbare omroep inzetten op dat soort showprogramma's? Volgens Laurien Decibel, een van de coaches in het programma en zelf danseres, is dat zeker nodig. "In België wordt dans vaak niet gezien als een volwaardige kunstvorm of een echt beroep. Ik hoop dat dit programma daar verandering in kan brengen."

Laurien Decibel is danseres, choreografe en styliste. Ze is afkomstig uit Vilvoorde, maar sinds acht jaar woont en werkt ze ook in Los Angeles waar ze danst met popsterren als Dua Lipa, Jennifer Lopez, Cardi B en de Backstreet Boys. Ze is gespecialiseerd in house, hiphop, commercial dance en salsa.

"Als professionele danseres had ik al snel het gevoel dat ik in België niet veel doorgroeimogelijkheden had", vertelt ze. "De dansopdrachten bleven vrij basic en ik kon mij onvoldoende artistiek ontplooien. Ik trok dan eerst naar Londen en Parijs voor opdrachten, maar het vele reizen was hard en ook duur. Vaak hield ik er niet veel aan over." 

"Op een bepaald moment heb ik beslist om te verhuizen. Ik heb de lat meteen heel hoog gelegd en ben vertrokken naar Los Angeles, het mekka van de commerciële dans. Daar ga je om voor de wereldsterren te dansen. Ik wou zien of het daar zou lukken."

Ik ben vertrokken naar Los Angeles om voor de wereldsterren te dansen.

Laurien Decibel

"Het was een harde leerschool. Je moet voortdurend opdagen voor audities, de juiste lessen volgen en telkens zorgen dat je eruit springt. Na drie jaar hard werken, wou ik het bijna opgeven. Als je voortdurend een neen krijgt, begin je op den duur heel hard te twijfelen aan jezelf." 

"Maar toen was er een auditie voor Dua Lipa. Zij stond nog op mijn bucketlist. Toen ze me belden dat ik de job had, heb ik een kwartier lang zitten huilen van geluk in mijn auto. Daarna veranderde alles heel snel. Ik kreeg opdrachten bij Jennifer Lopez en Cardi B. De trein was vertrokken."

Het beste van twee werelden

Nu verdeelt Laurien haar tijd tussen België en de VS. "The greatest dancer" is niet het eerste Vlaamse dansprogramma waar ze aan meewerkt. Eerder danste ze al met BV-koppels in "Dancedate" (VTM) en was ze jurylid bij "Dance as one" (een samenwerking tussen VTM en de Nederlandse commerciële zender SBS6), waarin synchroon dansen centraal stond.

"In "The greatest dancer" kan ik het beste van twee werelden combineren. Ik mag als jurylid mijn mening geven, maar ik mag ook met de kandidaten op het podium staan. Het gebeurt heel zelden dat je als jurylid zelf nog mag dansen in een show. Dit trok mij wel aan. Ik vind het ook heel fijn dat ik mijn kennis en ervaring kan doorgeven aan de nieuwe generatie dansers." 

De jury en coaches Laurien Decibel, Niels Destadsbader en Annabelle Lopez Ochoa.
© VRT

Wat is het opzet van "The greatest dancer van Vlaanderen"?

"The greatest dancer van Vlaanderen" gaat op zoek naar het grootste danstalent van Vlaanderen. Alle leeftijden zijn welkom, deelnemers mogen alleen dansen, in duo of in groep en kiezen zelf de stijl waarin ze dansen. De kandidaten doen een auditie in een dansstudio voor een spiegel. Achter die spiegel zit een publiek van 700 mensen die de acts beoordeelt. Als 75 procent van het publiek "ja" stemt, gaat de spiegel open.

De kandidaten die de spiegel openkrijgen, maken kans om verder te gaan. Negen kandidaten zullen uiteindelijk naar de grote shows gaan, waar ze uitvechten wie de beste danser is van Vlaanderen. Ze doen dit onder leiding van drie coaches: Laurien Decibel, zanger en presentator Niels Destadsbader en Belgisch-Colombiaanse choreografe Annabelle Lopez Ochoa. De kandidaten kunnen een geldsom winnen om te investeren in hun danscarrière. 

"The greatest dancer" werd bedacht door de Britse tv-maker Simon Cowell voor de openbare omroep BBC. De Vlaamse versie wordt gemaakt door Fremantle dat ook al hoge toppen scheerde met "Belgium's got talent" en "The masked singer".

Ode aan de dans

"De show brengt een ode aan de dans in al zijn stijlen: van hiphop en hedendaagse dans over vogueing, popping en Afrikaanse dans tot ballet en ballroom. De kwaliteit is erg hoog. Het programma wil een lans breken voor dansen als beroep en als kunstvorm. Dat is nodig in België, want hier wordt dans nog vaak gezien als louter een hobby."

Mentale veerkracht is superbelangrijk. Het is tijdverspilling om je slecht te voelen over iets wat je niet in de hand hebt.

Laurien Decibel

Een boodschap die zij vooral wil meegeven aan de dansers die ze coacht, is om niet te lang in de put te blijven zitten als ze niet tevreden zijn over hoe ze gedanst hebben of negatieve commentaar krijgen. 

"Mentale veerkracht is superbelangrijk. Dat heb ik zelf ondervonden. Als ik naar een auditie ging en ik had de job niet, was ik een paar dagen kapot. Dat heeft mij heel hard vertraagd. Hoe sneller je dat achter je kunt laten, hoe sneller je gaat evolueren. Het is tijdverspilling om je slecht te voelen over iets wat je niet in de hand hebt. Zolang je hard blijft werken en je 100 procent smijt, ga je er altijd wel geraken. Dat wil ik meegeven aan hen."

"The greatest dancer van Vlaanderen" is vanaf vanavond te zien op Eén en VRT MAX. Laurien Decibel is ook coach in Franstalige versie van het programma dat loopt op RTBF. 

BEKIJK - De trailer van "The greatest dancer van Vlaanderen":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen