Hoe kan je oud brood nog eetbaar maken? “Zo krijg je zelfs de korst opnieuw krokant op amper 5 minuten”
We hebben allemaal al eens een brood gekocht dat enkele dagen is blijven liggen. Met het nieuwe schooljaar dat net gestart is én de prijzen die steeds duurder worden is het misschien handig om te weten hoe je dat (oud) brood langer eetbaar houdt. Koop je best een gesneden of ongesneden exemplaar? En is de diepvries zo’n goed idee als soms wordt beweerd? Bakker Toon De Klerck legt uit.
“Hoelang een brood goed blijft, hangt af van verschillende factoren”, begint Toon De Klerck. “Zo kunnen er in brood bijvoorbeeld heel veel bereidingsmiddelen in poeder- of pastavorm worden verwerkt. Dat zijn dan enzymen die toegevoegd worden of E-nummers vol synthetisch materiaal om de kleur en de geur mooier te laten lijken. Zo’n brood zal een dag of vier vers blijven. Maar de vraag is of je dat wel wil. Je kan ook een brood kopen dat op ambachtelijke wijze is gemaakt met slechts vier ingrediënten: bloem, water, gist en zout. En zo’n brood blijft όόk zeker twee tot zelfs drie dagen goed.”
Gesneden of ongesneden?
De ingrediënten van het brood zijn dus één van de factoren die mee bepalen hoe lang je brood eetbaar blijft. Helpt het al dan niet snijden van het brood hier ook bij? “Ongesneden blijft het langer goed”, vertelt bakker De Klerck. “Er kan dan immers geen lucht aan, wat goed is om de versheid te behouden. Toch laat amper 5 procent van mijn klanten een brood niét snijden. Dat is gewoon veel praktischer en makkelijker dan thuis zelf het broodmes boven te halen.”
Hoe bewaar je brood thuis het best?
Thuis zelf je brood snijden is een stap in de goede richting. Tenminste, als je het meteen wil opeten. “Wil je brood invriezen, dan kan je het beter per twee of drie sneden in een zakje in de diepvries steken. Haal de diepgevroren sneetjes de avond ervoor eruit en dan zijn ze etensklaar bij het ontbijt. En geen paniek: dat brood smaakt exact hetzelfde als wanneer je het vers koopt.”
Bewaar brood altijd in de papieren broodzak die je bij de bakker krijgt. Die bevat paraffine, waardoor er geen lucht bij het brood kan en het langer vers blijft.
Steek je brood niet in de diepvries, dan bewaar je het sowieso best in de broodzak waarin het zat bij aankoop. “Die broodzak is erop voorzien om het brood vers te houden. Zo’n standaard broodzak van bij de bakker is immers gemaakt van papier met daarop een laagje paraffine, waardoor er geen lucht aan het brood kan. Neem gerust de proef op de som door je brood in een gewone papieren zak zonder paraffine te bewaren, je merkt het verschil meteen.”
Oeps: brood uit het oog verloren, wat nu?
Natuurlijk verliezen we die broodzak ook wel eens uit het oog. Wat dan als je na een dag of twee het brood nog wil opeten? Kan je het verser maken? “Een gewoon, ongesneden brood moet je vijf minuten in de oven schuiven en dan zal zelfs de korst weer krokant worden. Bij een gesneden brood zal de oven het vocht uit het brood onttrekken en dan wordt het al bijna een toast.”
Niet élk oud brood valt nog te redden, al hoeft dat niet te betekenen dat je het moet weggooien. Ook daar ziet de bakker veel mogelijkheden. “De traditionele zaken zoals wentelteefjes of verloren brood en broodpudding zijn altijd aanraders, het zijn echte klassiekers. Heb je nog oud, wit brood over? Gebruik het dan in je gehaktbrood of fricandon.”
Je kan van oud brood ook makkelijk zelf croutons maken voor in de soep of in een salade.
“Ook kan je van oud brood makkelijk croutons maken, voor bijvoorbeeld in de soep of in een salade. Je bakt die dan op in olijfolie of boter om ze krokant te maken. Bewaar ze in een afgesloten pot in de keuken tot wanneer je ze wil gebruiken. Bewaar ze niét in de koelkast. Dan nemen de croutons vocht op en worden ze wak. De Italiaanse chef-kok Massimo Bottura heeft trouwens het boek ‘Brood is goud’ gemaakt, vol recepten met brood. Ideaal tegen de (brood)verspilling.”
Geen verloren brood meer
Niet alleen bakkers, maar ook warenhuizen denken aan hun klanten. In sommige supermarkten zie je dat oud brood na één dag tegen een verlaagde prijs aangeboden wordt. Zien we dit binnenkort ook in de bakker? En hoe pakt zo’n ambachtsman een overschot aan brood aan? “Een goed idee", vindt meester-bakker De Klerck. “Zeker voor wie minder bedeeld is, is dit een interessante optie.”
“Ik heb er zelf ook al over nagedacht, maar bij ons gaat een groot deel van het brood dat over is al naar een sociale kruidenier. In ons geval De Springplank. Daar wordt dat onmiddelijk diepgevroren. Mensen die minder bedeeld zijn, kunnen daar een goedkoper brood halen dat gesneden en diepgevroren is. In ieder geval is het zeker een optie om op lange termijn nog verder over na te denken.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?