Hoe kan je oud brood nog eetbaar maken? “Zo krijg je zelfs de korst opnieuw krokant op amper 5 minuten”
We hebben allemaal al eens een brood gekocht dat enkele dagen is blijven liggen. Met het nieuwe schooljaar dat net gestart is én de prijzen die steeds duurder worden is het misschien handig om te weten hoe je dat (oud) brood langer eetbaar houdt. Koop je best een gesneden of ongesneden exemplaar? En is de diepvries zo’n goed idee als soms wordt beweerd? Bakker Toon De Klerck legt uit.
“Hoelang een brood goed blijft, hangt af van verschillende factoren”, begint Toon De Klerck. “Zo kunnen er in brood bijvoorbeeld heel veel bereidingsmiddelen in poeder- of pastavorm worden verwerkt. Dat zijn dan enzymen die toegevoegd worden of E-nummers vol synthetisch materiaal om de kleur en de geur mooier te laten lijken. Zo’n brood zal een dag of vier vers blijven. Maar de vraag is of je dat wel wil. Je kan ook een brood kopen dat op ambachtelijke wijze is gemaakt met slechts vier ingrediënten: bloem, water, gist en zout. En zo’n brood blijft όόk zeker twee tot zelfs drie dagen goed.”
Gesneden of ongesneden?
De ingrediënten van het brood zijn dus één van de factoren die mee bepalen hoe lang je brood eetbaar blijft. Helpt het al dan niet snijden van het brood hier ook bij? “Ongesneden blijft het langer goed”, vertelt bakker De Klerck. “Er kan dan immers geen lucht aan, wat goed is om de versheid te behouden. Toch laat amper 5 procent van mijn klanten een brood niét snijden. Dat is gewoon veel praktischer en makkelijker dan thuis zelf het broodmes boven te halen.”
Hoe bewaar je brood thuis het best?
Thuis zelf je brood snijden is een stap in de goede richting. Tenminste, als je het meteen wil opeten. “Wil je brood invriezen, dan kan je het beter per twee of drie sneden in een zakje in de diepvries steken. Haal de diepgevroren sneetjes de avond ervoor eruit en dan zijn ze etensklaar bij het ontbijt. En geen paniek: dat brood smaakt exact hetzelfde als wanneer je het vers koopt.”
Bewaar brood altijd in de papieren broodzak die je bij de bakker krijgt. Die bevat paraffine, waardoor er geen lucht bij het brood kan en het langer vers blijft.
Steek je brood niet in de diepvries, dan bewaar je het sowieso best in de broodzak waarin het zat bij aankoop. “Die broodzak is erop voorzien om het brood vers te houden. Zo’n standaard broodzak van bij de bakker is immers gemaakt van papier met daarop een laagje paraffine, waardoor er geen lucht aan het brood kan. Neem gerust de proef op de som door je brood in een gewone papieren zak zonder paraffine te bewaren, je merkt het verschil meteen.”
Oeps: brood uit het oog verloren, wat nu?
Natuurlijk verliezen we die broodzak ook wel eens uit het oog. Wat dan als je na een dag of twee het brood nog wil opeten? Kan je het verser maken? “Een gewoon, ongesneden brood moet je vijf minuten in de oven schuiven en dan zal zelfs de korst weer krokant worden. Bij een gesneden brood zal de oven het vocht uit het brood onttrekken en dan wordt het al bijna een toast.”
Niet élk oud brood valt nog te redden, al hoeft dat niet te betekenen dat je het moet weggooien. Ook daar ziet de bakker veel mogelijkheden. “De traditionele zaken zoals wentelteefjes of verloren brood en broodpudding zijn altijd aanraders, het zijn echte klassiekers. Heb je nog oud, wit brood over? Gebruik het dan in je gehaktbrood of fricandon.”
Je kan van oud brood ook makkelijk zelf croutons maken voor in de soep of in een salade.
“Ook kan je van oud brood makkelijk croutons maken, voor bijvoorbeeld in de soep of in een salade. Je bakt die dan op in olijfolie of boter om ze krokant te maken. Bewaar ze in een afgesloten pot in de keuken tot wanneer je ze wil gebruiken. Bewaar ze niét in de koelkast. Dan nemen de croutons vocht op en worden ze wak. De Italiaanse chef-kok Massimo Bottura heeft trouwens het boek ‘Brood is goud’ gemaakt, vol recepten met brood. Ideaal tegen de (brood)verspilling.”
Geen verloren brood meer
Niet alleen bakkers, maar ook warenhuizen denken aan hun klanten. In sommige supermarkten zie je dat oud brood na één dag tegen een verlaagde prijs aangeboden wordt. Zien we dit binnenkort ook in de bakker? En hoe pakt zo’n ambachtsman een overschot aan brood aan? “Een goed idee", vindt meester-bakker De Klerck. “Zeker voor wie minder bedeeld is, is dit een interessante optie.”
“Ik heb er zelf ook al over nagedacht, maar bij ons gaat een groot deel van het brood dat over is al naar een sociale kruidenier. In ons geval De Springplank. Daar wordt dat onmiddelijk diepgevroren. Mensen die minder bedeeld zijn, kunnen daar een goedkoper brood halen dat gesneden en diepgevroren is. In ieder geval is het zeker een optie om op lange termijn nog verder over na te denken.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?