Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Tesla-baas Elon Musk niet schuldig aan fraude voor tweets over zijn autobedrijf

Elon Musk is vrijgesproken van fraude voor een reeks tweets uit 2018 waarin hij zei dat hij zijn elektrische autobedrijf Tesla van de beurs zou halen voor 420 dollar per aandeel. Dat plan ging niet door, waarop de aandeelhouders hem aanklaagden en een schadevergoeding eisten.Ā 

"Ik overweeg om Tesla van de beurs te halen voor 420 dollar. Financiering verzekerd." Dat tweette Tesla-baas Elon Musk in 2018. Het was de eerste van een reeks tweets waarin hij zei dat hij Tesla wilde privatiseren en dat hij daar geldschieters voor had. Het aandeel schoot de lucht in, maar toen bleek dat het plan niet doorging, zakte het opnieuw.Ā 

Frauduleus, noemden de aandeelhouders van Tesla het. Volgens hen zou Musk opzettelijk foute informatie hebben gedeeld om de beurswaarde van Tesla te doen stijgen. Ze zeggen dat beleggers er in totaal 12 miljard dollar mee hebben verloren. Daarom startten de aandeelhouders samen een groepsvordering en eisten ze een schadevergoeding.

Maar de jury kwam na twee uur overleg tot de conclusie dat ze niet konden bewijzen dat de tweets verantwoordelijk waren voor hun verliezen. De hele rechtszaak duurde drie weken. Musk reageerde achteraf op Twitter: "Godzijdank, de wijsheid van de mensen heeft gezegevierd!"

"We hebben regels nodig"

Volgens Musk zelf waren de woorden van zijn tweet misschien niet goed gekozen, maar frauduleus waren ze zeker niet. "Alleen omdat het een slechte tweet is, maakt het nog geen fraude", zei zijn advocaat Alex Spiro. Hij zei ook dat hij dacht een mondeling akkoord te hebben van het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabiƫ voor de deal.

"Gewoon omdat ik iets tweet, wil nog niet zeggen dat mensen het geloven of daarnaar zullen handelen", zei Musk nog tijdens de rechtszaak.

De aandeelhouders reageerden teleurgesteld op de uitspraak en overwegen volgende stappen. "Onze maatschappij is gebaseerd op regels", zei Nicolas Porritt, de advocaat van de aandeelhouders. "We hebben regels nodig om ons te behoeden voor anarchie. Regels zouden, net als voor iedereen, ook voor Elon Musk gelden."

In 2018 tikte de Amerikaanse beurswaakhond SEC Musk op de vingers voor die tweets. Ze troffen toen een schikking, waarbij Musk zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur moest opgeven en een boete van 20 miljoen dollar moest betalen.Ā 

Ook dat Elon Musk voor de prijs van 420 dollar koos, viel bij investeerders in het verkeerde keelgat. Het getal staat bekend als verwijzing naar de cannabiscultuur. Musks keuze zou erop wijzen dat hij het bedrijf niet serieus nam. Tijdens het proces zei hij dat het geen mop was en dat elke link met cannabis puur toeval was.

Meest gelezen