fotodp.be

Zwaar jobverlies dreigt bij 3M-fabriek in Zwijndrecht door stopzetting PFAS-productie

Bij chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht dreigen 150 tot 250 mensen hun job te verliezen. Dat schrijft De Tijd en werd bevestigd aan onze redactie. Het nieuws werd gisteren meegedeeld op de ondernemingsraad. De dreigende ontslagen zijn een gevolg van de stopzetting van de PFAS-productie tegen eind 2025.

Slecht nieuws bij chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht, want tot 250 werknemers dreigen hun job te verliezen. "Tijdens de ondernemingsraad heeft de directie laten weten dat er 150 tot 250 jobs in het vizier komen om uit te faseren", zegt vakbondssecretaris Levi Sollie van het ABVV. "Dat betekent in het slechtste geval 2 op de 3 werknemers."

"In Zwijndrecht is 70 procent van de productie PFAS"

Dat er ontslagen moeten vallen, heeft te maken met de stopzetting van de productie van PFAS tegen eind 2025. PFAS zijn chemische stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn en schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het waterdicht maken van regenjassen, of als vetafstotende laag bij pannen.Ā "In Zwijndrecht staat PFAS in voor ongeveer 70 procent van wat we doen", zegt Sollie.Ā 

"We hadden de ontslagen wel verwacht, maar dit is nog een heel brede vork. Er zal eerst een productieplanning moeten worden opgemaakt om te bekijken wat de concrete impact is op het personeel.Ā Het gaat om zes productielijnen van PFAS die gefaseerd zullen worden stopgezet tegen 2025. Maar er is geen volledige sluiting, want de lijmproductie blijft bijvoorbeeld."

Oplossingen bij andere bedrijven

"We willen het jobverlies natuurlijk zo klein mogelijk houden. We gaan discussiƫren over wat er wel kan overblijven en eventuele oplossingen zoeken", zegt Sollie. "Hopelijk kunnen er in een aantal bedrijven in de regio mensen beginnen. Het gaat om technisch geschoolde mensen, waar ze toch van zeggen dat er een tekort van is."

De vakbonden hopen volgende week meer duidelijkheid te krijgen over het exacte aantal ontslagen op een nieuwe ondernemingsraad.

Meest gelezen