Poetins westerse vrienden zijn nog weinig meer dan paria’s

De Duitse krant Die Zeit publiceerde vorige week een interview met Matthias Warnig. Deze van origine Oost-Duitser en Poetin confidant zou de leiding krijgen over de nooit geopende Nord Stream 2 gaspijpleiding van Rusland naar Europa.

Waarom is dit belangrijk?

Hooggeplaatste vrienden hebben in de politiek helpt, vooral wanneer je vijanden zich op een lager echelon bevinden. Maar wanneer de hoogst geplaatste plots een paria wordt, sleurt die iedereen in zijn val mee. Dat is wat een reeks westerse politici ondervindt, nu hun voormalige 'vriend' Poetin in het Westen persona non grata is geworden.

In het nieuws. Matthias Warnig werkte in de jaren zeventig voor de Oost-Duitse Stasi en bouwde daar een vriendschap op met Vladimir Poetin. Die connectie zou hem later miljoenen dollars opleveren, toen hij naast agent voor grote Russische staatsbedrijven ook een van Poetins vertrouwde contactpersonen in Europa werd. 

  • Warnig claimt verschillende keren aan Poetin te hebben gevraagd wat het doel van de oorlog in Oekraïne is. Om vervolgens te horen te krijgen dat dit "een staatsgeheim
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer