© Kristof Vadino

Dries Van Langenhove stapt op uit federaal parlement: “Ik heb mij altijd al meer activist gevoeld”

Vlaams Belang-voorzitter riep om 13 uur de pers bijeen op een onverwachte persconferentie in het partijhoofdkwartier in Brussel.

gjs
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    “Het zat al langer niet goed”: vijf vragen over het vertrek van Dries Van Langenhove als Kamerlid voor Vlaams Belang

    Het vertrek van Dries Van Langenhove als Kamerlid voor Vlaams Belang komt niet helemaal als een verrassing. Er waren voordien al signalen dat het tussen de partij en het populaire Kamerlid niet helemaal goed meer zat. Maar waarom vertrekt hij net nu, en wat betekent dit in aanloop naar de verkiezingen? Onze politiek journalist Arnout Gyssels geeft tekst en uitleg. Lees hier meer.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Wie is Dries Van Langenhove (29)? Portret van het jongste, maar meest gecontesteerde, Kamerlid van ons land

    Racistische praat, antisemitische klap en seksistische “moppen”. Uit onderzoek van het gerecht bleek dat Dries Van Langenhove (29) en zijn Schild & Vrienden de voorbije jaren strafbare feiten hebben gepleegd. Maar zelf heeft het radicaal-rechtse Vlaams Belang-kamerlid die aantijgingen altijd afgedaan als “linkse propaganda” en “framing”. Vier jaar na zijn opkomst stopt Van Langenhove onmiddellijk met zijn mandaat als federaal parlementslid. Portret van het jongste - maar ook het meest gecontesteerde - ex-Kamerlid van ons land. Lees hier meer.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Opvolger bekend

    De opvolger van Van Langenhove als Kamerlid is al bekend: het gaat om Joris De Vriendt, uit het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Van Grieken: "Dries zet onze strijd verder"

    "Namens de partij moeten we er niet flauw over doen: we zien Dries niet graag vertrekken", zegt Tom Van Grieken. "Ik heb hem de voorbije vier jaar leren kennen en hij is zonder twijfel de sterkhouder van onze partij in Vlaams-Brabant. Ik zit hier naast hem om hem te steunen in zijn moedige beslissing. Dries zet onze nationalistische strijd verder."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Activist

    Met de blik op 2024 kan Van Langenhove naar eigen zeggen meer doen “vanop de barricaden en van in mijn opnamestudio dan in soms ellenlange en nutteloze commissievergaderingen”. “En ja, dat zal een uitdaging zijn. Ik ruil een stuk zekerheid in voor risico’s.” Van Langenhove zegt “met trots en voldoening” terug te kijken op de voorbije jaren als parlementslid. “Met 421 vragen, 8 interpellaties, 67 wetsvoorstellen heb ik het beste van mezelf gegeven. Dat de media dit werk bewust hebben doodgezwegen, was niet zo erg, want ik bereik honderdduizenden Vlamingen via eigen kanalen. Maar het is jammer dat het migratiestandpunt van Vlaams Belang nooit aan bod kwam in de reguliere media, omdat jullie me op een zwarte lijst hebben gezet. Daarom is het beter om door te gaan met mijn mediakanaal en activisme.”

    "Als nationalist wil ik het beste voor ons volk", zegt Van Langenhove. "Daarom heb ik veel respect voor wat Vlaams Belang doet. Maar politiek is veel meer dan politicus zijn." Hij gaat verder als activist, klinkt het. "En ik roep dan ook iedereen op om in 2024 op Vlaams Belang te stemmen."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Dries Van Langenhove stopt als Kamerlid

    Dries Van Langenhove stopt met onmiddellijke ingang als Kamerlid voor het Vlaams Belang. Dat kondigen partijvoorzitter Tom Van Grieken en Van Langenhove aan op de persconferentie op het partijhoofdkwartier. 

    “Ik heb een beslissing genomen waarbij ik niet over één nacht ijs gegaan ben”, zei Van Langenhove op de persconferentie. “Ik stap uit het Parlement, maar dat betekent niet dat ik stop met politiek. Integendeel. Ik heb me altijd al meer activist dan politicus gevoeld. Ik zat in het Parlement, maar ik ben nooit van het Parlement geweest. Ik ben ervan overtuigd dat mijn tijd en energie op andere plaatsen meer kan betekenen voor ons volk.”

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Vlaams Belang geeft onverwachte persconferentie

    Om 13 uur geeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een onverwachte persconferentie in het partijhoofdkwartier in Brussel. Die kan je hier live volgen.
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer