IJsstadion Antarctica

Wilrijkse ijsschaatsbaan Antarctica - de grootste van ons land - sluit voor onbepaalde tijd

De ijsschaatsbaan Antarctica in Wilrijk sluit voor onbepaalde tijd haar deuren. Dat schrijft HLN en werd bevestigd aan onze redactie. Met 3.000 vierkante meter is het de grootste ijspiste van het land. De uitbaters zouden de schaatsbaan sluiten omdat de dakconstructie onveilig is geworden en de kosten hoog zijn. Beloftevolle kunstschaatsers zoals Nina Pinzarrone verliezen daarmee hun vaste trainingsplek en moeten haastig op zoek naar een alternatief.

Normaal beleeft schaatsbaan Antarctica aan de Moerelei in Wilrijk topmaanden deze periode, maar sinds donderdagavond heeft ze de deuren gesloten voor het publiek. "We zijn gesloten voor onbepaalde tijd en meer details willen we daar niet over kwijt", klinkt het. Het ijsstadion is zo'n 3.000 vierkante meter groot en is daarmee de grootste indoorijspiste van ons land. 

De eigenaars zouden nu beslist hebben om de zaak te sluiten omdat er problemen zijn met de veiligheid van de dakconstructie. Eerder vertelde uitbaatster Brigitte Van Dijck al aan Radio2 dat er financiële moeilijkheden waren door de coronapandemie. 

Volgens Annelies Dom, topsportdirecteur van de Vlaamse Schaatsunie, is de verouderde staat van het gebouw geen alleenstaand probleem. En er is een tekort aan ijsbanen: "We hebben al maar tien ijsbanen waar dertien kunstschaatsclubs op trainen, en de meeste daarvan zijn private gebouwen".

En dat kan een probleem zijn voor topsporters zoals Nina Pinzarrone, die zopas nog een indrukwekkend resultaat neerzette op het EK kunstschaatsen. Zij traint normaal gezien in de schaatsbaan Antarctica en moet nu plots op zoek naar andere mogelijkheden. Jorik en Loena Hendrickx hebben alvast aangeboden hun training voor haar open te stellen, en de Vlaamse Schaatsunie is ook in overleg met een andere schaatsclub om een tijdelijke oplossing te vinden.

Dom hoopt dat er binnenkort ook overleg kan komen tussen Sport Vlaanderen en de private sector om structurele oplossingen uit te werken en soortgelijke problemen in de toekomst te vermijden.

Meest gelezen