Direct naar artikelinhoud
NieuwsEurovisiesongfestival

Geen ‘anarchy in Liverpool’: John Lydon gaat niet naar het Eurovisiesonfestival voor Ierland

Geen ‘anarchy in Liverpool’: John Lydon gaat niet naar het Eurovisiesonfestival voor Ierland
Beeld Photo News/Ian West/PA Wire URN:70590710

Dan toch geen anarchy in Liverpool. De poging van John Lydon, ook gekend als Sex Pistols-frontman Johnny Rotten, om voor Ierland mee te doen aan het Eurovisiesongfestival is gestrand in de preselecties. Zijn band Public Image Ltd (PiL) en hun nummer ‘Hawaii’ moest het onderspit delven tegen de jonkies van Wild Youth. Die band trekt in mei naar Liverpool met ‘We Are One’.

Het had zomaar gekund dat onze eigenste Gustaph het op het Eurovisiesongfestival van dit jaar zou moeten opnemen tegen een levende legende van de Britse muziekgeschiedenis: John Lydon, oftewel Johnny Rotten, de frontman van het ter ziele gegane Sex Pistols. Met zijn ander project Public Image Ltd (PiL) schreef Lydon een uiterst persoonlijke song voor zijn aan alzheimer lijdende vrouw Nora, ‘Hawaii’. Door met het nummer voor Ierland naar het grootste podium van Europa te trekken, wilde Lydon de ziekte onder de aandacht brengen.

Maar dat nobele doel mocht niet zijn, want het Ierse publiek vond dat niet PiL maar wel Wild Youth de meeste stemmen verdiende. De jonge band is allicht iets hipper dan John Lydon en hun inzending ‘We are one’ is met die titel alvast een hapklare brok voor het doorsnee Eurosong-publiek. De band tourde bovendien al met grote namen als Lewis Capaldi, Niall Horan en The Script.

Wild Youth treedt aan in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival, op 9 mei. Belgische inzending Gustaph komt pas in de tweede halve finale op 11 mei aan bod.