© BELGA

Wereldkampioen Thibau Nys en het dilemma tussen veld en weg: “Ik wil een volwaardig crosser zijn en blijven”

Dat er enorm veel druk van zijn schouders was gevallen, zei Thibau Nys nadat hij in Hoogerheide zijn tweede wereldtitel in het veld om de schouders had gekregen. Waarna de vragen weer kwamen: weg of veld? “Ik wil nog niet kiezen”, sprak Nys junior.

Guy Van Den Langenbergh

Vader Sven had het hem 26 jaar eerder al eens voorgedaan. Wat senior in Munchen lukte - wereldkampioen veldrijden bij de beloften -, deed junior in Hoogerheide met verve over. Van start tot finish domineerde Nys de koers. “Ik denk niet dat iemand zich kan inbeelden hoe graag ik dit wilde”, reageerde hij. “De druk was enorm hoog, vooral van mezelf. Er valt een enorme druk van mijn schouders, ook door de manier waarop ik won. Ik heb iedereen meteen onder druk gezet, ik heb iedereen de koers laten rijden die ik wilde rijden. Op een schaal van tien was dit een elf.”

© BELGA

Nys had het over indelen, balanceren, inhouden en versnellen. “Ik keek vaak achterom om te zien wat de achtervolgers aan het doen waren. Ik probeerde constant te spelen, stemde mijn koers af op wat er achter mij gebeurde. Witse (Meeusen, red) kwam wel even heel dicht maar ik probeerde hem onder druk te zetten zodat hij een cartouche zou verschieten, mocht hij op mijn wiel komen.”

Toekomst

Nys blinkt niet enkel uit in het veld. Ook op de weg kan hij al een Europese titel voorleggen, volgend wegseizoen verdedigt hij de kleuren van Trek-Segafredo. Waar ligt zijn toekomst? “Voorlopig nog bij beide disciplines”, klinkt het. “De weg gaat belangrijker worden dan het was maar dat wil niet zeggen dat de weg belangrijker gaat worden dan de cross. Ik wil nog altijd een volwaardige crosser zijn en blijven en wil ooit ook voor die titel gaan bij de profs. Maar dat gaat niet evident zijn. (Lacht) Er rijden bij de profs momenteel een paar talenten rond die moeilijk te kloppen zijn. Ik weet dat ik de komende jaren nog stap zal kunnen zetten maar hoe ver die reiken, kan ik niet voorspellen. Mannen als Wout en Mathieu kunnen hard trainen en tegelijk goede wedstrijden rijden. Mij lukt die combinatie momenteel nog niet. Het is gewoon mijn doel om de komende jaren almaar constanter te worden.”

Thibau Nys in actie.© BELGA

Samengevat: een keuze maken wil hij niet. “Ik wil beide disciplines ontdekken en zien waar ik het best tot mijn recht kom. Het kan best zijn dat ik binnen een aantal jaren vaststel dat de weg mij helemaal niet ligt. Ik laat het gewoon op mij afkomen.”

Eén ding staat wel vast: Nys zal zijn trui van wereldkampioen niet meer tonen. “Dit was inderdaad mijn laatste cross in de beloftencategorie. Je gaat mij dus nooit nog in deze trui zien. En nu? Vanavond ga ik eens goed eten met vrienden, zondag kom ik naar de wedstrijd van de profs kijken en daarna volgt anderhalve week vakantie. Waarna de trainingen voor de weg beginnen. Op 15 maart volgt mijn eerst wegkoers! Afspraak op Nokere Koerse.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer