Zuhal Demir vindt dat ‘Van Grieken zijn partij moet opkuisen en alle extremisten aan de deur moet zetten’

Volgens N-VA-minister Zuhal Demir verandert het vertrek van Dries Van Langenhove niets aan de houding van haar partij tegenover het Vlaams Belang. Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is er niet bepaald door gerustgesteld.

blg, ast
Bron: BELGA

‘Moet ik nu applaudisseren omdat een complotdenker uit het parlement stapt en zijn propagandamachine buiten het parlement voortzet?’, zei Demir zondag bij VTM Nieuws. Volgens haar moet Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken afstand nemen van de controversiële ideeën van Van Langenhove en moet hij ‘alle extremisten aan de deur zetten’.

‘Van Grieken heeft tot op heden ook geen afstand genomen van de waanideeën’, vindt Demir. ‘Het Vlaams Belang moet alle extremisten aan de deur zetten en opkuisen. Ik zie bij het Vlaams Belang nog mensen die openlijk Poetin steunen, de man die verantwoordelijk is voor de hoge energiefacturen in ons land.’

De partij van Bart De Wever heeft in het verleden meermaals laten verstaan dat een eventuele samenwerking met het Vlaams Belang uitgesloten is zolang de partij extreme figuren zoals Dries Van Langenhove in haar rangen duldt.

   • Vertrek Van Langenhove is strategische noodgreep, maar banden met Van Grieken zijn sterker dan ooit

Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is niet onverdeeld gelukkig met de demarche van Van Langenhove. ‘Dat Dries Van Langenhove zich fulltime zal bezighouden met de verspreiding van een racistische doctrine van haat en apartheid op sociale media in plaats van in het parlement, is niet meteen geruststellend’, tweet Mahdi.

Cas Mudde, de Nederlandse politieke wetenschapper die gespecialiseerd is in politiek extremisme en populisme, noemt Van Langenhove ‘de Belgische Thierry Baudet, een uiterst-rechts eenmansbedrijf in de traditie van Amerikaanse grifters als Charlier Kirk en Donald Trump’.

‘Nihilistisch en gevaarlijk’

Deze krant schreef zaterdag een artikel over een aantal berichten van Van Langenhove op zijn Telegram-kanaal, onder meer over complottheorieën van de QAnon-beweging. Hij koppelde ook de dood van een Antwerps meisje bij drugsgeweld aan Orania, een Zuid-Afrikaans dorpje dat dweept met apartheid.

Van Langenhove nam zaterdag ontslag uit de Kamer. Hij zetelde daar officieel als onafhankelijke in de VB-fractie, maar wil zich nu volledig toeleggen op politiek activisme.

Volgens Van Langenhove zelf is de berichtgeving in De Standaard niet de reden waarom hij uit het parlement stapt. ‘Ik liep al een heel tijdje rond met het idee om mijn parlementaire mandaat op te geven’, klonk het.

‘Legaal of extralegaal. Wij zijn duidelijk: nooit met ons’, tweet Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. Europees parlementslid Guy Verhofstadt vult aan: ‘Het promoten van samenzweringstheorieën, apartheid en leugens. Dit is extreemrechts vandaag de dag: nihilistisch en gevaarlijk. En we zullen nooit aan hen toegeven.’