AFP or licensors

Verwoestende bosbranden in Chili: meer dan 200 vuurhaarden, dodental loopt op tot 23

In het Zuid-Amerikaanse land Chili hebben meer dan 200 bosbranden al aan zeker 23 mensen het leven gekost. In verschillende gebieden is de noodtoestand uitgeroepen. Ruim 40.000 hectare is al in vlammen opgegaan en bijna 100 huizen zijn vernield. Het is zomer in Chili, delen van het land zijn in de greep van een hittegolf, waardoor zo'n 80 branden niet onder controle raken. 

In de stad Santa Juana, in de regio Biobío, vielen elf doden. Eén van hen was een brandweervrouw. Daarnaast stortte er in Galvarino, in de regio La Araucanía, een blushelikopter neer, waarbij de Boliviaanse piloot en een Chileense inzittende omkwamen. In totaal hebben de bosbranden al aan zeker 23 mensen het leven gekost. Volgens de laatste stand van zaken van de autoriteiten raakten 979 mensen gewond.

Meer dan 40.000 hectare grondgebied is al afgebrand, 97 woningen zijn volledig vernield. Van de 232 actieve branden, zijn er 83 nog niet onder controle. Het is zomer in Chili en verschillende regio's gaan gebukt onder een zware hittegolf, met temperaturen rond 40 graden Celsius. "In deze weersomstandigheden, met hoge temperaturen en veel wind, is het moeilijker om de branden te bestrijden", aldus Roberto Araya, brandweerman in Tomé, een stad in Biobío.

Weet dat jullie er niet alleen voor staan. De bestrijding van de bosbranden is nu prioriteit, maar de regering gaat steun verlenen bij de wederopbouw

Gabriel Boric, President Chili

De Chileense president Gabriel Boric heeft vrijdag zijn vakantie onderbroken en is naar de twee zwaarst getroffen gebieden gereisd: Ñuble en Biobío. Hij ging er op bezoek in een opvangcentrum. "Het belangrijkste is nu om mensenlevens te redden. Weet dat jullie er niet alleen voor staan. De bestrijding van de bosbranden is nu prioriteit, maar de regering gaat steun verlenen bij de wederopbouw." 

President Boric heeft ook de noodtoestand uitgeroepen in de regio's La Araucania, Ñuble en Biobío. De Chileense autoriteiten vrezen voor een herhaling van een ramp zoals in 2017. Toen werden ongeveer 6.000 mensen getroffen door bosbranden, er vielen 11 doden, meer dan 1.500 huizen en 467.000 hectare land gingen in vlammen op.

Videospeler inladen...

Meest gelezen