VS schieten ‘spionageballon’ uit de lucht, China hekelt ‘overdreven’ reactie

De Amerikaanse luchtmacht heeft zaterdagavond de vermeende Chinese spionageballon neergehaald. De brokstukken worden verzameld en onderzocht. China zelf spreekt van ‘een duidelijk overdreven reactie’ en bekijkt hoe het ‘passend’ kan reageren.

tg, ast, wle

Het Amerikaanse leger heeft de vermoedelijke Chinese spionageballon boven de Atlantische Oceaan neergehaald, zegt een Amerikaanse functionaris. De ballon werd eerder deze week voor het eerst gezien in de lucht boven Montana en reisde door het midden van het land verder volgens weerpatronen voordat hij zaterdag langs de oostkust het vasteland van de Verenigde Staten verliet.

Luchtvaartdienst FAA had eerder drie vliegvelden aan de oostkust gesloten ‘ter ondersteuning van een actie van het ministerie van Defensie voor de nationale veiligheid’. Eerder op de dag had president Joe Biden beloofd dat de overheid ‘zich zou buigen’ over de ballon, zonder details te geven.

‘Volledig toevallig’

Ondertussen heeft ook het Pentagon het nieuws bevestigd. ‘Op aanwijzing van president Biden hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van het US Northern Command vanmiddag met succes de door China gelanceerde ballon op grote hoogte voor de kust van South Carolina neergehaald’, zei minister van Defensie Lloyd Austin in een verklaring.

Volgens Austin zou Biden woensdag al zijn goedkeuring hebben gegeven om de ballon neer te schieten wanneer de situatie het zou toelaten, zonder slachtoffers te maken. Biden feliciteerde zaterdagavond de piloten die de ballon ‘met succes’ neerhaalden.

   • Amerikanen observeren Russisch ‘spionageschip’ voor Hawaï

De mysterieuze witte ballon zweefde al dagen boven de VS. Volgens China werd hij gebruikt voor meteorologische en andere wetenschappelijke doeleinden. Het land zei te betreuren dat de ballon ‘volledig toevallig’ het Amerikaanse luchtruim is binnengedrongen.

Na het neerhalen klonk vanuit Peking dan ook dat het ging om een ‘duidelijk overdreven reactie’, die bovendien ‘een schending van de internationale standaardpraktijken’ zou zijn. Peking behoudt zich het recht om ‘op een passende manier’ te reageren, verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gespannen relaties

Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie zei zaterdag ervan overtuigd te zijn dat het gaat om een Chinese ballon die werd gebruikt voor spionagedoeleinden. Intussen zou er zelfs een tweede ballon zijn gesignaleerd.

Door het incident komen de relaties tussen de VS en China opnieuw extra onder spanning te staan. Zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn geplande bezoek aan China uitgesteld.