© VRT

Annemie Struyf wordt 62 en is vragen over leeftijd beu: "Zou je ook aan Tom Waes, Rudi Vranckx of Ivan De Vadder vragen over rimpels stellen?"

Annemie Struyf wordt vandaag 62 en maakt van die gelegenheid gebruik om een lans te breken voor oudere mensen in onze samenleving. “Iedereen heeft de mond vol van diversiteit en inclusie, maar discriminatie op basis van leeftijd is dagelijkse kost", zo vertelt ze in een Facebookpost en een gesprek met VRT NWS. De schrijfster en televisiemaakster, bekend van Eén-reeksen als “Draagmoeders” en “Het hoge noorden”, is het beu dat ze in elk interview vragen over haar ouderdom krijgt.

“Wanneer ik van plan ben met pensioen te gaan, of ik plastische chirurgie overweeg en dat ik wel een erg uithuizige oma ben. Gaat het zo’n beetje?” Annemie Struyf heeft er schoon genoeg van dat er geen interview voorbijgaat zonder soortgelijke vragen voorgeschoteld te krijgen. Op haar Facebookpagina trekt ze dan ook hard van leer. “De media hebben de mond vol van diversiteit en inclusie: we mogen niet discrimineren op basis van cultuur, religie, seksuele geaardheid, huidskleur en identiteit. Maar discriminatie op basis van leeftijd? Dat is dagelijkse kost.”

De televisiemaakster wordt er naar eigen zeggen al jarenlang mee geconfronteerd. “Vanaf 45 à 50 jaar beginnen zulke vragen te komen, en des te ouder ik word, des te meer het er zijn. Ik ben dat beu, net als de stereotypen waarmee oudere mensen worden afgeschilderd", vertelt Struyf in een gesprek met VRT NWS. "Termen als “grijs, afgeleefd, vermoeid en ballast” vliegen je om de oren, maar tegelijkertijd wordt wel de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67. In plaats van oudere mensen te verwelkomen en te zeggen “goed dat jullie de economie mee stimuleren”, worden we vanaf ons vijftigste richting uitgang geduwd."

Fixatie

Voor haar televisiereeksen en boeken kwam Struyf in contact met mensen van over heel de wereld. “Onze maatschappij is erg gefixeerd op ouderdom. In andere culturen, zowel in het Zuiden als het Noorden, is die obsessie een stuk minder groot. Mijn oudste zoon heeft een tijd in Argentinië gewoond, waar generaties nog meer door mekaar leven. Hij gedraagt zich sindsdien helemaal anders tegenover mijn vrienden: hij begroet hen met een kus, slaat babbeltjes uit oprechte interesse. In Noorwegen zie je dan weer jong en oud samenwerken om een dorp op het platteland overeind te houden. Hier kan je naam niet vermeld worden in een artikel zonder je leeftijd tussen haakjes ernaast."

Zou je ook aan Tom Waes, Rudi Vranckx of Ivan De Vadder vragen over rimpels stellen?

Televisiemaakster en auteur Annemie Struyf

Daarbovenop valt het Struyf op dat vrouwen beduidend vaker leeftijdsgerelateerde vragen voor de voeten geworpen krijgen dan mannen. “Ik ga er simpelweg niet meer op antwoorden. Of ik kaats de bal terug en vraag hen of ze ook aan Tom Waes, Rudi Vranckx of Ivan De Vadder vragen over rimpels zouden stellen, want zij hebben die net zo zeer als ik.” Al ontkomt het andere geslacht evenmin, beseft ze. "Een voetballer van 33 waarbij zijn leeftijd nadrukkelijker wordt vermeld, dat is meestal bedoeld om onderhuids te impliceren "jij hoort niet meer bij de jonge talenten". Jammer is dat."

Kwaliteiten

Zelf is Struyf maar wat blij de 62 te mogen aantikken. “Elke leeftijd heeft zijn kwaliteiten: op je dertigste sta je met een enorme nieuwsgierigheid in het leven om nieuwe dingen in je op te nemen, maar op je zestigste kan je terugvallen op heel wat ervaring. Ik bevind me nu in een professionele levensfase waarin ik de dingen kan doen die ik graag doe, en die me dankzij mijn ervaring nog maar weinig moeite kosten.”

Meest gelezen