Hond in de wagen is bij ongeval dodelijk projectiel: zo kan je je viervoeter veilig vastklikken

Wanneer je je hond los in de wagen met je meeneemt, kan die bij een ongeval een dodelijk projectiel worden. Daarom is het belangrijk je viervoeter, groot of klein, altijd vast te klikken of te zetten. Met deze tips uit het wekelijkse verkeersmagazine "Kijk uit" kan je dat veilig doen.

We nemen onze hond overal mee naar toe, maar hoe doe je dat op een veilige manier in de auto?

"Het is belangrijk dat je je hond veilig vast maakt in de wagen", zegt Evi Maveau, hoofdredacteur van het dierenmagazine "Woef". "Dat is belangrijk voor jezelf, want als een hond op je schoot springt, of in je gezicht likt, of begint te blaffen, dan kan je afgeleid raken tijdens het rijden. Anderzijds is het belangrijk voor de hond zelf, want als je plots bruusk remt, dan kan je hond door de voorruit gekatapulteerd worden."

Je kan je hond een veiligheidsharnas aantrekken, dat is een stevig truitje, dat je kan vastklikken aan de gordels in de auto voor- of achteraan. Er zijn ook gesloten, maar transparante mandjes te koop, vooral voor kleinere honden, die kan je ook vastklikken. Uiteraard zijn er ook de zogenoemde benches, die plaats je best in de kofferruimte, bijvoorbeeld in een "break" versie van een wagen.

“En dat is echt wel nodig,” zegt Stef Willems van het verkeersveiligheidsinstituut Vias. “Een hond van 35 kilo die zonder beveiliging vooraan of op je passagierszetel op de achterbank zit, wordt bij een kop-staartaanrijding door de wetten van de fysica een projectiel van 1.000 kilo. Dat is letterlijk een bom die door je voorruit vliegt, die gaat dwars door de voorruit heen of kan jou ook zwaar verwonden.”

Een hond van 35 kilo die niet vast zit, wordt bij een kop-staartaanrijding door de wetten van de fysica een projectiel van 1.000 kilo

Stef Willems, Vias Institute

“Ook kleinere hondjes, van zelfs maar een paar kilo, kan je beter vastmaken. Bij een botsing kunnen die in paniek geraken en zelfs tussen je pedalen vliegen, waardoor je geen controle meer over je voertuig hebt.”

Werner de Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde gaat nog een stuk verder: "Het is sowieso geen goed idee om hondjes op de zetel vooraan te vervoeren. Beveilig ze achteraan of in een bench in de koffer."

BEKIJK - "Kijk uit!" met tips om je hond veilig te vervoeren in de wagen:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen