AFP or licensors

Cruciale week voor Franse pensioenhervorming in aantocht, premier doet een toegeving

De Franse premier Elisabeth Borne doet een toegeving in het conflict over de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Maandag beginnen vakbonden en werkgevers aan een cruciale onderhandelingsweek. Er zijn opnieuw demonstraties gepland.

Wie begonnen is met werken tussen zijn 20ste en 21ste levensjaar zal dan toch op 63 met pensioen mogen in plaats van op 64. Dat is een voorstel van premier Elisabeth Borne in een poging het lang aanslepende conflict over de pensioenhervorming in Frankrijk op te lossen. 

President Emmanuel Macron wil de wettelijke pensioenleeftijd in Frankrijk optrekken van 62 naar 64 jaar. Tegen die hervorming is veel weerstand. Maar volgens de Franse regering is die hervorming nodig om het pensioensysteem betaalbaar te houden.

Pensioen voor de toekomst

Het voorstel van Borne is een antwoord op een eis van de parlementsleden van Les Républicains. Sinds de laatste verkiezingen is Macron zijn absolute meerderheid in het parlement kwijt en dus heeft hij de stemmen van de conservatieve LR nodig om zijn pensioenvoorstel erdoor te krijgen. 

Om druk uit te oefenen op de onderhandelingen hebben de vakbonden nieuwe manifestaties gepland op 7 en op 11 februari. Maar volgens Borne is het optrekken van de pensioenleeftijd noodzakelijk "om ons pensioensysteem veilig te stellen voor de toekomst". Ze betreurt dat "sommigen, vooral aan de linkerkant" misverstanden in stand houden.

Meest gelezen