Antwerpse politie gaat op zoek naar eigenaars van 100 gestolen fietsen

De politie gaat honderd gestolen fietsen die ze in het Antwerpse district Berchem in beslag genomen hebben, op haar website zetten. Zo kunnen de eigenaars hun fiets gemakkelijk terugvinden. De fietsen werden gevonden in de loods van de eigenaar van een fietsenwinkel, bij wie eind vorige maand al eens vijftig gestolen fietsen werden aangetroffen. De eigenaar is gearresteerd.

De Antwerpse politie gaat honderd fietsen die ze in beslag genomen hebben in een loods van een fietsenhandelaar, op hun website zetten om zo de eigenaars terug te vinden. Wie denkt zijn fiets te herkennen, kan een formulier invullen en dan neemt de politie zelf contact op.  Het zal een hele zoektocht zijn volgens politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "We hopen dat er gegraveerde fietsen tussen zitten. Dat maakt de teruggave heel eenvoudig. Als dat niet het geval is, kan je met een aankoopbewijs of foto’s aantonen dat je eigenaar bent van de fiets. We gaan ze uiteraard niet met iedereen zomaar meegeven."

De politie raadt elke fietseigenaar aan om zijn fiets te laten graveren. Dat kan gratis in Antwerpen. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat je aangifte doet van de diefstal,  zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns: "Veel mensen vinden het niet de moeite of denken dat er niets met de aangifte gedaan wordt. Maar af en toe vinden we zoals nu een dief. Als er geen aangifte gedaan is, dan wordt het moeilijker om de gestolen fiets terug bij de eigenaar te krijgen." 

De gevonden fietsen verschijnen op deze website

Te grote fiets

De politie kwam de winkeleigenaar vorig weekend al op het spoor nadat ze een man aan het station van Berchem had betrapt met een fiets die veel te groot voor hem leek en waarvan hij geen sleutel had voor het slot. De verdachte verwees de politie door naar een winkel in de buurt die hem de fiets zou hebben verkocht.

De politie ging een kijkje nemen en stelde vast dat de winkel in kwestie onder meer tweedehands fietsen en e-steps aanbood. Voor maar liefst vijftig fietsen en zes steps kon de uitbater geen legitieme afkomst aantonen. Bovendien bleek van verschillende fietsen het slot beschadigd en waren meerdere fietsen aangekocht van mensen die bij de politie bekend staan als fietsendieven. Alle verdachte fietsen werden in beslag genomen.

Fietsen overspoten

"In het onderzoek kwam naar voren dat er wellicht nog ergens een loods was waar nog meer fietsen zouden zijn opgeslagen. Het wijkteam van Berchem slaagde erin om die opslagplaats te lokaliseren. Zaterdag is de loods doorzocht en er werden opnieuw veel gestolen fietsen gevonden.  Sommige fietsen waren al overspoten en van andere fietsen was te zien dat het slot was doorgeslepen. 

Meest gelezen