Foto: Time Circus

Na 3.000 kilometer en 9 maanden stappen komt gigantisch "Landschip" van Antwerps kunstenaarscollectief aan in Griekenland

Het "Landschip" van het Antwerpse kunstenaarscollectief Time Circus is na 9 maanden aangekomen in Griekenland. Met een vaste ploeg van vier personen en een hond hebben ze samen met honderden vrijwilligers een reuzegrote stootkar te voet meegenomen voor zo'n 3.000 kilometer naar Elefsina, de Europese culturele hoofdstad van 2023.

Na 9 maanden is het eindelijk zover. Het "Landschip" van kunstenaarscollectief Time Circus is aangekomen in Griekenland. "We hebben een reuzegrote stootkar met wielen van bijna vier meter hoog en een gewicht van 3,5 ton al trekkend en duwend meegenomen op een tocht door Europa. Een culturele pelgrimstocht als het ware", zegt Griet Wils van Time Circus. "We hebben de drie Europese culturele hoofdsteden van 2023, Veszprém in Hongarije, Timișoara in Roemenië en Elefsina in Griekenland, met elkaar verbonden en te voet 3.000 kilometer afgelegd."

Het kunstenaarscollectief legde de tocht af met een vaste crew van vier personen en een hond. Daarnaast hebben honderden vrijwilligers verschillende stukken meegewandeld. "Er was voortdurend afwisseling met mensen uit ons collectief, onze vriendenkring, onze ouders, maar ook heel veel enthousiaste mensen die we onderweg tegenkwamen."

Onze hond was zwanger toen we vertrokken, die heeft onderweg 7 puppy's gekregen

Griet Wils van Time Circus

De tocht was er vooral een met veel hoogtepunten. "We hebben gereisd langs Nederland, Duitsland, Hongarije, Roemenië, Servië tot in Griekenland. Het enthousiasme en de gastvrijheid van mensen was ongelofelijk", vertelt Griet. "We hebben duizenden mensen ontmoet van zeker 40 verschillende nationaliteiten, zijn uitgenodigd op een trouwfeest, werden uitgenodigd om bij mensen thuis te logeren en kregen veel te veel lokale cadeaus. Onze hond was zwanger toen we vertrokken, dus die heeft onderweg nog 7 puppy's gekregen. Dat was voor velen nog een groter hoogtepunt", lacht ze. Gisteren is het collectief aangekomen en is het ontvangen met trommels, dansers en vlaggen.

"Landschapstherapie"

Toch waren er af en toe ook lastige momenten. "Wanneer we met minder waren, merkten we dat het fysiek zwaar was. Dan kregen we last van onze knieën of enkels. Ik heb ook een ontsteking gehad aan mijn scheenbenen. Maar dan deden we het op die dagen rustiger aan."

"Vaak was het sociale aspect vermoeiender dan het fysieke. In Duitsland waren er voortdurend enthousiaste mensen waarmee je wilde praten, maar dan was het in Hongarije heel fijn dat je door de taalbarrière eens minder kon en moest praten. Het stappen was heerlijk. We konden elke dag bewegen, nieuwe dingen zien, ons hoofd leeg maken en zwaaiende mensen onderweg tegenkomen. We noemden het weleens "Landschapstherapie"."

Het kunstenaarscollectief zal nog niet meteen terug in België zijn. "We blijven nog tot en met augustus in Griekenland. Eerst gaan we even bekomen en dan staat er al een nieuw project op de planning. Zo gaan we helpen om een cultureel centrum te bouwen", aldus Griet Wils.

Foto: Time Circus
Foto: Time Circus

Meest gelezen