Daarom zijn er dit jaar al zo vroeg asperges
Normaal verschijnen ze pas rond mei, maar nu al zijn er asperges te verkrijgen. Dat het witte goud zo vroeg op het jaar zijn weg gevonden heeft naar de winkelrekken heeft als voornaamste oorzaak het mooie weer, zeker wat de asperges betreft die bij ons in open grond werden gekweekt.
Enkele weken voor ze normaal hun kopje boven de aarde steken, zijn de asperges er al. Ondertussen hebben ze reeds hun weg gevonden naar de veilingen, winkels en uiteindelijk ons bord. Dat heeft alles te maken met de zachte temperaturen van de afgelopen weken en maanden. "Een asperge gedijt goed als het veel zon en warmte krijgt en het droog blijft", zegt aspergeteler Kris Bossuyt. "Hoe warmer het is, hoe sneller ze groeien en hoe beter ze ook van smaak zijn want het maakt ze malser."
Ook de prijs voor de consument evolueert gunstig. Zo zijn ze dit jaar iets goedkoper en betaal je in de supermarkten Delhaize en Carrefour tussen de 12 à 14 euro per kilo voor de betere kwaliteit en rond de 8 euro voor tweede keuze, meldt De Standaard.
Versheid primeert
Hoewel in onze buurlanden nog heel wat meer asperges worden gekweekt, vindt Bossuyt de onze nog altijd beter. Dat ligt aan onze grond is hij van mening, maar in de eerste plaats is volgens hem de versheid van een asperge belangrijk. "Of ze nu uit Nederland, Limburg of van aan de kust komen, het is de versheid die doorslaggevend is wat de smaak betreft. Je moet ze natuurlijk wel niet uit Peru laten overkomen", klinkt het.
Op z'n Vlaams
Bij onze Noorderburen wordt de markt momenteel overspoeld door asperges. Er worden er steeds meer gekweekt en ook steeds vaker in serres met moderne technieken die nog sneller en vroeger op het jaar asperges opleveren. Ook bij ons wordt er jaar na jaar meer ruimte gemaakt voor de aspergeteelt. Toch wordt er in Vlaanderen, net zoals op de aspergehoeve van Kris, voornamelijk in open grond gekweekt. En hoe hij ze zelf het liefst eet? "Op z'n Vlaams natuurlijk."
Daarom nog één keer het recept van asperges op Vlaamse wijze. Kruid eventueel de eitjes af met currypoeder om het gerecht een verrassende toets te geven.
Asperges op Vlaamse wijze (recept via Dagelijkse Kost)
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 busselkrulpeterselie200g hoeveboter28 witte asperges (of reken 6 tot 8 p.p.)zout6 eierennootmuskaatpeper
Bereidingswijze:
Asperges
Voor de boter
Voor de mimosa van eieren
Afwerking