© Shutterstock

Daarom zijn er dit jaar al zo vroeg asperges

Normaal verschijnen ze pas rond mei, maar nu al zijn er asperges te verkrijgen. Dat het witte goud zo vroeg op het jaar zijn weg gevonden heeft naar de winkelrekken heeft als voornaamste oorzaak het mooie weer, zeker wat de asperges betreft die bij ons in open grond werden gekweekt.

flb

Enkele weken voor ze normaal hun kopje boven de aarde steken, zijn de asperges er al. Ondertussen hebben ze reeds hun weg gevonden naar de veilingen, winkels en uiteindelijk ons bord. Dat heeft alles te maken met de zachte temperaturen van de afgelopen weken en maanden. "Een asperge gedijt goed als het veel zon en warmte krijgt en het droog blijft", zegt aspergeteler Kris Bossuyt. "Hoe warmer het is, hoe sneller ze groeien en hoe beter ze ook van smaak zijn want het maakt ze malser."

Ook de prijs voor de consument evolueert gunstig. Zo zijn ze dit jaar iets goedkoper en betaal je in de supermarkten Delhaize en Carrefour tussen de 12 à 14 euro per kilo voor de betere kwaliteit en rond de 8 euro voor tweede keuze, meldt De Standaard.

Versheid primeert

Hoewel in onze buurlanden nog heel wat meer asperges worden gekweekt, vindt Bossuyt de onze nog altijd beter. Dat ligt aan onze grond is hij van mening, maar in de eerste plaats is volgens hem de versheid van een asperge belangrijk. "Of ze nu uit Nederland, Limburg of van aan de kust komen, het is de versheid die doorslaggevend is wat de smaak betreft. Je moet ze natuurlijk wel niet uit Peru laten overkomen", klinkt het.

Op z'n Vlaams

Bij onze Noorderburen wordt de markt momenteel overspoeld door asperges. Er worden er steeds meer gekweekt en ook steeds vaker in serres met moderne technieken die nog sneller en vroeger op het jaar asperges opleveren. Ook bij ons wordt er jaar na jaar meer ruimte gemaakt voor de aspergeteelt. Toch wordt er in Vlaanderen, net zoals op de aspergehoeve van Kris, voornamelijk in open grond gekweekt. En hoe hij ze zelf het liefst eet? "Op z'n Vlaams natuurlijk."

Daarom nog één keer het recept van asperges op Vlaamse wijze. Kruid eventueel de eitjes af met currypoeder om het gerecht een verrassende toets te geven.

Asperges op Vlaamse wijze (recept via Dagelijkse Kost)

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 busselkrulpeterselie200g hoeveboter28 witte asperges (of reken 6 tot 8 p.p.)zout6 eierennootmuskaatpeper

Bereidingswijze:

Asperges

  • Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)
  • Asperges koken is op zich niet zo moeilijk, maar vergt toch wat kennis van zaken. Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
  • Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af.
  • Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges.
  • Proef even en controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek.

Voor de boter

  • Leg de hoeveboter in een pot en laat ze rustig smelten op een zacht vuur.
  • Voor dit gerecht heb je geklaarde boter nodig. Dat wil zeggen dat de witte melkbestanddelen uit de gesmolten boter verwijderd moeten worden. Zodra de boter gesmolten is, zullen de melkresten bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met een kleine pollepel of een eetlepel.
  • Hou de geklaarde boter warm op een zeer zacht vuur.

Voor de mimosa van eieren

  • Breng een pot of een pannetje met water aan de kook.
  • Spoel de peterselie, laat ze uitlekken en knip er de steeltjes af. (Die kan je later nog gebruiken voor een bouquet garni.) Snipper de peterselieblaadjes fijn.
  • Kies voor kwalitatieve, verse eieren. Leg de eieren in het kokende water en kook ze hard in zo’n 9 à 10 minuten.
  • Pel de eitjes en doe ze in een mengschaal. Plet ze met een pureestamper tot mimosa. Maak er geen puree van, maar zorg ervoor dat je fijne stukjes ei overhoudt.
  • Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter. Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles.
  • Rasp wat nootmuskaat over het mengsel, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen. Voeg nog een scheutje toe van het water waarin je de asperges gegaard hebt. Meng een laatste keer en proef.

Afwerking

  • Serveer per persoon 6 à 8 warme asperges op een groot (langwerpig) bord.
  • Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel met geklaarde boter en verse peterselie.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer