LIVE. Volg hier de laatste dag van het assisenproces tegen seriemoordenaar Stephaan Du Lion

© Jan Van der Perre

Ruim dertig jaar na zijn eerste moord staat glazenwasser Stephaan Du Lion terecht voor viervoudige moord. De geboren Borgerhoutenaar kwam pas in 2017 in het vizier van het gerecht en moest uiteindelijk alle feiten toegeven. Volg hier zijn assisenproces in Antwerpen op de voet met onze reporters ter plaatse.

    Eline Debie

    Vanessa, dochter van Eve Poppe: “Ik voel me opgelucht."

    Vanessa: "Ik voel me opgelucht. De afgelopen twee weken waren echt zwaar. Ik heb regelmatig geweend omdat het te veel werd en had vaak een knagend gevoel in mijn maag. Het weegt bij de families heel erg door. Ik ben niet alleen het slachtoffer.”

    “Hij heeft de vraag wat hij met mijn mama heeft gedaan min of meer beantwoord. Ik apprecieer dat hij tegen me sprak. Du Lion zit voor de veiligheid van heel de maatschappij beter levenslang. Ik hoop dat hij aan zichzelf werkt.”
    Eline Debie

    Broer van Ariane Mazijn reageert op veroordeling Stephaan Du Lion

    Glen Mazijn, broer van slachtoffer Ariane: “Er gaan veel gedachten door mijn hoofd. Het brengt Ariane niet terug, het brengt mijn ouders niet terug die er onrechtstreeks door getroffen zijn. Ook de andere slachtoffers niet. Een gevoel van berusting heb ik niet echt. De strafmaat is het maximum dat we in België kunnen krijgen, dat is aanvaardbaar.”
    “In 2018 was mijn eerste reactie dat ik niet naar het proces wou komen en alles terug naar boven wou halen. Met de hulp van slachtofferhulp heb ik dat toch gedaan. Ik had een geweldige angst naar wat de verdediging zou zeggen. Maar de rust, sereniteit, het begrip en respect van iedereen was enorm belangrijk.”

    “Ik ben alle dagen gekomen, dat was een bewuste keuze. Door iedereen die is langsgekomen is Du Lion toch overgegaan tot bepaalde bekentenissen en details. Voor mij zijn er dingen gezegd waardoor ik begrijp dat mijn zus buiten bewustzijn was wanneer al de rest is gebeurd. Dat overheerst vooral voor mij, omdat ik het altijd moeilijk had met het feit dat ik totaal niet wist wat er was gebeurd. Dat is nog altijd niet helemaal zo, maar toch.”

    “Nu rijd ik naar mijn dochters om samen met hen te eten en alles te bespreken. Zij zijn er altijd geweest voor mij. Later ga ik contact opnemen met Ariane’s partner Joël Le Tanter, zoals afgesproken.”
    Dennis Van Damme

    Ruitenwasser Stephaan Du Lion (58) krijgt levenslang voor moord met voorbedachten rade op Ariane Mazijn, Lutgarda Bogaerts, Maria Van den Reeck en Eve Poppe

    De voorzitter leest het arrest voor. "De jury heeft dinsdag bepaald dat beschuldigde Stephaan Du Lion schuldig bevonden wordt aan moord met voorbedachten rade op slachtoffers Ariane Mazijn (in 1992), Lutgarda Bogaerts (in 1993), Maria Van den Reeck (in 1994) en Eve Poppe (in 1997). De misdaden zijn gepleegd met hetzelfde misdadig opzet. De vier slachtoffers werden geconfronteerd met niets ontziend geweld, waarbij Stephaan Du Lion gedreven werd door seksuele drift. Het getuigt van een gebrek aan respect voor de slachtoffers en de meest fundamentele waarden van onze samenleving. Het heeft een enorme impact op de familie van de slachtoffers. Het verdriet is voor hen diep en allesoverheersend. Het verlies lijdt tot gevoelens van angst, woede en onzekerheid. Verdergaan met het leven is een moeilijk proces. Dat de misdaden gedurende een heel lange tijd onopgelost bleven, heeft het leed aanzienlijk verzwaard. Het gedurende tientallen jaren onopgelost blijven van deze moorden zorgde voor verdeeldheid binnen de families, ongeloof en verdriet."
    "Het leven van meerdere personen werd jarenlang gehypothekeerd door onterechte verdenkingen. Dit was het geval bij de vriend van Ariane Mazijn, Joël, en de visser die zelfs twee maanden in voorhechtenis zat voor de moord op Lutgarda Bogaerts. Daarnaast zorgt het voor angst in de samenleving. Mensen hebben het gevoel niet veilig te zijn in hun eigen omgeving. Dit kan ervoor zorgen dat er veranderingen in gedrag optreden."
    "Ook de familie van Du Lion heeft geleden onder de feiten. Ze kunnen hierdoor vervreemden van vrienden en het sociaal netwerk in het algemeen."
    "De persoonlijkheidsproblematiek van Du Lion is een doorslaggevende factor. Zowel het comité van de onderzoeksrechter als de experts aangesteld door de verdediging spreken van een narcistische, asociale persoonlijkheidsstoornis. De experts voegen eraan toe dat hij behoort tot de grens van personen met enige mate van psychopathie, tot hoge mate van psychopathie."
    "Het college van de onderzoeksrechter schat het risico tot herval in feiten van agressie of seksuele recidieven hoog in. Ook de experts aangesteld door de verdediging schatten dit hoog in. Maar er moet rekening mee gehouden worden dat hij enige tijd in de gevangenis zal verblijven."
    "Du Lion heeft een ongunstige moraliteit. Tussen 1980 en 2015 werd hij twaalf keer veroordeeld voor criminele feiten, waarvan twee feiten van aanranding van de eerbaarheid. Ook voor opzettelijke slagen en verwondingen en poging tot diefstal met braak. De veroordelingen hebben geen gedragswijziging in positieve zin meegebracht voor Du Lion. Noch hebben ze hem ertoe gedreven om hulp te zoeken."
    "Uit de getuigenissen van zijn ex-vrouwen blijkt dat ze hem meerdere keren hebben gewezen op zijn gedrag. Ze hebben hem uitdrukkelijk duidelijk gemaakt dat zijn gewelddadige opvoeding geen excuus is voor zijn gedrag. Die verklaringen schetsen een somber beeld van zijn persoonlijkheid, met een gebrek aan respect voor vrouwen in het algemeen. Met uitzondering van de laatste partner Martha, die alleen goede woorden over hem had. Zijn drie kinderen schetsen een negatief beeld over hun vader, hij nam zijn verantwoordelijkheden niet op."
    "Er worden in hoofde van Stephaan Du Lion geen verzachtende omstandigheden aanvaard."
    "Het gerapporteerde intrafamiliale geweld in zijn jeugd heeft een niet te onderschatten impact gehad op de persoonlijkheidsontwikkeling van Stephaan Du Lion. Het ontbreken van een veilige hechting kan bijdragen aan het ontwikkelen van antisociaal gedrag. Daardoor zijn ze minder in staat om empathie te tonen. De traumatische jeugd wordt niet aanvaard door de jury als verzachtende omstandigheid. Het zorgt niet voor seriemoordenaarschap, het plegen van criminele feiten. Ondanks dit verleden groeien veel mensen op tot personen die geen delicten plegen. Zijn zussen, die dezelfde jeugd meemaakten, zijn hier een voorbeeld van. Stephaan Du Lion is toerekeningsvatbaar en wordt dus in staat geacht om de verantwoordelijkheid op te nemen voor zijn daden, de keuzes en de handelingen die hij heeft verricht."
    "De bijkomende bekentenissen van Du Lion met betrekking tot de moord op Bogaerts en Van den Reeck worden niet als verzachtende omstandigheid aanvaard. De bekentenissen kwamen op het ogenblik dat hij al aangehouden was op verdenking van de moord op Ariane Mazijn. Er waren ook al ernstige aanwijzingen van de moord op Eve Poppe."

    Strafuitspraak

    Meneer Du Lion staat recht op vraag van de voorzitter. "Het Hof veroordeelt meneer Du Lion Stephaan tot levenslange opsluiting. De zwaarste straf die ons rechtssysteem kent. Zelf heeft u van vier vrouwen, die u nooit iets in de weg gelegd hebben, het proces gemaakt. U hebt hen ten dood veroordeeld. U was niet alleen rechter in die zaak, maar ook Openbaar Ministerie. Geen enkel slachtoffer had het recht om zich te verdedigen in uw rechtszaal. De maatschappij heeft u anders behandeld. U heeft kansen aangeboden gekregen om verduidelijkingen te geven en zo inzicht te krijgen in uw daden. Het is uw keuze geweest om dat slechts voor een klein deel te doen."
    "Levenslang betekent niet dat de sleutel van de cel wordt weggegooid en de deur onherroepelijk wordt dichtgetrokken. Iets wat u wel heeft gedaan voor uw slachtoffers. Of die kans zich zal aanbieden en wanneer dat zou zijn, kunnen we u niet vertellen. Het zal voor een zeer groot stuk van uzelf afhangen."
    "Ik kan u alleen maar vragen om na te denken over de manier waarop u in het leven heeft gestaan en hoe u daaraan kan werken."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be
    Levenslang. Stephaan Du Lion is door de assisenjury veroordeeld tot levenslange opsluiting. Geen enkel argument is als verzachtende omstandigheid weerhouden door de jury.
    Dennis Van Damme
    Het juryberaad is afgelopen. Wanneer het Hof opnieuw plaatsneemt in de zaal, wordt de straf uitgesproken.
    Dennis Van Damme


    Laatste woord Du Lion

    "De families hebben een grote impact op mij gehad"

    "Ik wil Vanessa bedanken voor haar moedige woorden. De families en getuigen hebben een grote impact op mij gehad", geeft Du Lion mee als laatste woord alvorens de jury in beraad gaat. De zitting wordt geschorst tot de jury beslist heeft welke straf Stephaan Du Lion toegekend krijgt.
    Dennis Van Damme

    Pleidooi Christian Clement

    "Als u voor levenslang kiest, geeft u Du Lion dezelfde straf als Hans Van Themsche en Ronald Janssen, een kernpsychopaat"

    "Als u ingaat op de eis van het Openbaar Ministerie om Du Lion een levenslange straf te geven, dan vrees ik dat u uw signalisatiefunctie uit het oog verliest, beste jury. Dan geeft u dezelfde straf als aan Hans Van Themsche. Maar daar was het racistische motief een verzwarende omstandigheid. Juridisch nog zwaarder dan het dossier van Du Lion. Dan geeft u hem dezelfde straf als Ronald Janssen. Ronald Janssen had een zeer hoog IQ, maar heeft nooit bekentenissen afgelegd. Gerechtspsychiaters zagen in hem een kernpsychopaat, met een score van 38 of 39. Is dat dan de juiste jas die u Stephaan Du Lion gaat aandoen? Er zijn hier minstens twee verzachtende omstandigheden van tel. Als je hem levenslang geeft, dan geef je het signaal dat vrijwillig bekentenissen afleggen niets uithaalt. U geeft daarmee het verkeerde signaal. Bij een straf van 30 jaar kan hij ook pas vervroegde vrijlating vragen na 15 jaar, maar het is toch een heel ander verhaal dan levenslang. Ik wens de jury heel veel moed bij deze laatste belangrijke berechting."
    Dennis Van Damme

    Pleidooi Christian Clement

    "Wat denkt u dat het gevoel van onmacht met een 8-jarig jongetje doet?"

    "Dat zijn traumatische jeugd geen verzachtende omstandigheid is, vind ik kort door de bocht. Wat denkt u dat het gevoel van onmacht met een 8-jarig jongetje doet? Die fantasie om zijn vader de kop in te slaan met een hamer? Dat kon hij niet. Dat het beter was voor Stephaan dan voor zijn zussen, is kort door de bocht. Het is niet zo simplistisch dat hij op die leeftijd mocht gaan vissen wanneer zijn zussen seksueel misbruikt werden, hé."
    Dennis Van Damme

    Pleidooi Christian Clement

    "Nam hij de vlucht vooruit omdat hij de bui voelde hangen? Ja, maar hij bekent. Hij bekent alles"

    "Elke steen is in het dossier omgedraaid. De feiten die Du Lion gepleegd heeft, zijn allemaal bekend. U kan zich misschien afvragen: wie weet is er een andere modus operandi gebruikt? Je gaat mij niet zeggen dat het toeval is dat drie van de vier vrouwen in het professionele adresboekje van Du Lion stonden. Helaas voor Ariane, Eve en Maria was dat wel het geval. Dat het Openbaar Ministerie aanhaalt dat zelfs de bekentenissen geen verzachtende omstandigheid zijn? Omdat ze zogezegd geanticipeerd zijn? Hij voelt de bui hangen en neemt de vlucht vooruit? Ja, maar hij bekent. Hij bekent alles."
    Dennis Van Damme

    Pleidooi Christian Clement

    "Stephaan Du Lion kende hulp vragen niet, zo is hij niet 'afgericht' geweest"

    "Volgens het Openbaar Ministerie is er geen enkele verzachtende omstandigheid tegenover meneer Du Lion. De advocaat-generaal zegt dat hij nooit hulp heeft gezocht. Nooit heeft hij de hand uitgereikt, ook niet tijdens het verhoor na de moord op Eve Poppe in '97. Dat klopt, ik verwijt hem dat ook. Maar hoe moet iemand, die als ventje van 8 zijn zussen verkracht zag worden en daar machteloos tegenover stond, een situatie benoemen en daarmee aan de slag gaan? Zo is Stephaan Du Lion niet opgevoed, beter gezegd 'afgericht' geweest. Hij kende hulp vragen niet. Hij heeft veel hulp gehad aan de rijkswachters die aan zijn deur hebben gestaan ... Hij kent dat niet."
    Dennis Van Damme

    Pleidooi Christian Clement

    "Genetica in combinatie met problematische opvoeding creëert 'the perfect storm'"

    "Is het nature of nurture? De genetica speelt zeer zeker een rol. Maar het is een combinatie. Als dit ook nog eens gecombineerd wordt met een problematische opvoedsituatie, dan krijg je 'the perfect storm'. Dat Stephaan Du Lion een probleem heeft, weten we al langer dan vandaag."
    (...)
    "Meneer Mazijn heeft in december aan een krant verteld dat hij het dossier heeft doorgenomen. Hij trekt daaruit een conclusie: het is een zieke mens, een mens met een probleem. Hij had een perfect slachtoffer gevonden. Ik verwacht van hem geen deftige antwoorden. Na de afgelopen dagen kennen we hem iets beter, denk ik."
    (...)
    "Het Openbaar Ministerie haalt aan dat er geen geschikte behandeling bestaat voor mensen met psychopathische kenmerken. En ziet dat zelfs als argument. Terwijl ons land juist dringend werk moet maken van de manier waarop er wordt omgegaan met gedetineerden. 30 km verder van hier, in Nederland, is in juni 2020 een beslissing genomen waarbij een moordenaar 18 jaar werd opgesloten met daarbovenop de juiste crisisbegeleiding van een team professionals. Datgene wat écht een antwoord biedt op de vragen die wij ons stellen bij de persoonlijkheid en het gedrag van de beschuldigde. Maar we zullen moeten roeien met de riemen die we in België hebben."
    Dennis Van Damme
    Pleidooi Jente Denckens

    "Gaan we Stephaan Du Lion opnieuw opgeven?"

    "We zien een verandering in zijn persoonlijkheid en in zijn relaties na de feiten. Chantal, zijn eerste liefde, beschrijft hem als zeer agressief en manipulatief. Christel spreekt van zeven à acht incidenten van agressie, maar ook als soms heel lief. Martha heeft alleen maar goede woorden over Stephaan. Toen hij de brief tot verhoor kreeg, is hij zich op tijd gaan aanbieden en bekentenissen gaan afleggen. In het dossier van Bogaerts en Van den Reeck was geen enkele DNA-match. Het kon op geen enkele manier gelinkt worden aan Stephaan. Het is hoogst uitzonderlijk dat er nog twee andere moorden bekend werden. De bekentenis van een dader is de meest pure vorm van medewerking. In 2018 staat hij vrijwillig opnieuw een DNA-staal af."
    (...)
    "De vergeetachtigheid van Stephaan wordt betwist, maar de experts wisten ons ook te vertellen dat het een verdedigingsmechanisme kan zijn."
    (...)
    "Indien u geen enkele verzachtende omstandigheid in ogenschouw neemt, veroordeelt u hem wel degelijk tot een straf van pure repressie. Ik weet dat ik veel vraag van jullie en dat er aan de daden op zich niets verzachtend is, maar de vraag die u zichzelf moet stellen, is of we Stephaan Du Lion nog eens opnieuw gaan opgeven."
    Dennis Van Damme
    Pleidooi Jente Denckens

    "Ik had Du Lion niet willen tegenkomen in de jaren 90, en toch sta ik hier. Omdat ik een andere Stephaan leerde kennen"

    "De eerste levensjaren van een leven zijn zo belangrijk. Wie blijft er achter wanneer 'de rotzak' is opgesloten? Een 13-jarige Stephaan die slechte schoolresultaten haalt, vecht op school en moeite heeft met afwijzing. Als we een optelsom maken, kunnen we spreken van een seriemoordenaar in wording. Hij begint drugs en drank te gebruiken en meer en meer op zijn vader te lijken."
    "Ik ga eerlijk zijn, als jonge 28-jarige vrouw had ik Stephaan Du Lion in de jaren negentig niet willen tegenkomen. En toch sta ik hier, toch doe ik zijn verdediging. Dat is omdat ik Stephaan leerde kennen in 2018. Een andere Stephaan dan die ik lees in het dossier en die feiten gepleegd heeft. De persoonlijkheidskenmerken kunnen niet verdwijnen, maar minstens kan hij ermee leren omgaan, zeiden de experts. (...) Het is zoals de gerechtsdeskundige stelt: het betreft een uitgebluste of afgetopte persoonlijkheid. Het is niet omdat hij gevaarlijk was, is en misschien nog zal zijn, dat we hem niet op zijn woord kunnen geloven dat hij na 97 nooit meer zo'n feiten heeft gepleegd. Geen enkele cold case kan nog aan hem gelinkt worden."
    Dennis Van Damme
    Pleidooi Jente Denckens

    "Du Lion is het kind van intrafamiliaal geweld"

    "Het charmeoffensief van 'de rotzak', de vader van Du Lion, maakte al snel plaats voor agressie. Het feit dat de kinderen hem die bijnaam gaven, zegt genoeg. De experts bevestigden volmondig dat ze psychopatenkenmerken herkenden in vader Du Lion. Ik vroeg of dit kon doorgegeven worden, en dat bevestigden zij. Iets waar Stephaan niet aan kan doen en niet in de hand had."
    (...)
    "De bolle buik van de moeder werd niet lief gestreeld, maar als boksbal gebruikt. (...) Dat heeft effect op het ongeboren kind. Het kind gaat in een permanente fight or flight modus. Het tekent het kind en hoe het in de toekomst omgaat met stress. Du Lion wordt geboren als een kind van intrafamiliaal geweld. Iets waar hij niets aan kon doen."
    (...)
    "Wanneer seksueel misbruik en mishandeling binnen de vier muren van een huis gebeurt, wordt het maar al te vaak geminimaliseerd. Valt er een erwtje naast het bord, dan wordt je gezicht in het bord geduwd. Hangt je mouw in de saus, wordt je ellenboog in twee gebroken. Komt 'de rotzak' thuis, dan worden de kinderen uit bed gelicht. Heeft 'de rotzak' zin in seks, dan worden de kinderen op tafel gelegd met een handdoek over hun hoofdje. Du Lion is dagelijks getuige van intrafamiliaal geweld en tirannie. Iets wat hij niet in de hand had."
    Dennis Van Damme

    Pleidooi Jente Denckens

    "Levensverhaal Du Lion leest haast als handleiding: How to raise a serial killer"

    "Jullie hebben beslist dat Stephaan schuldig is aan vier moorden. Een beslissing die ons als verdediging niet heeft verrast. We hebben van meet af aan dan ook open kaart gespeeld. Hij heeft het leven van Ariane, Lutgarda, Maria en Eve ontnomen."
    (...)
    "Een straf moet individueel bekeken worden, geval per geval. Rekening houdend met de omstandigheden van de zaak en de dader. De verzachtende omstandigheden zijn van wezenlijk belang wanneer u gaat oordelen over de strafmaat. (...) Ik nodig u uit om met uw gezond verstand te oordelen hoe het komt dat Stephaan is wie hij is. Ik denkd dat het antwoord zich in zijn levensloop bevindt. Als we zijn levensverhaal lezen, lijken we een handleiding te lezen: How to raise a serial killer."
    Dennis Van Damme
    De zitting wordt hernomen. Meester Denckens neemt het woord.
    Dennis Van Damme
    De zitting wordt twintig minuten geschorst, daarna neemt de verdediging van Stephaan Du Lion voor de laatste keer het woord. 
    Dennis Van Damme

    Advocaat-generaal vordert levenslange opsluiting: "Hij is lang genoeg onder de radar gebleven"

    Advocaat-generaal: "Stephaan Du Lion kan voor mij geen aanspraak maken op een verzachtende omstandigheid. Daarvoor heeft hij voor mij drie moorden teveel gepleegd. Nu weegt de balans bijzonder zwaar door. Er zijn beschuldigden die soms levenslang krijgen voor het plegen van één moord. Ik vind dat Du Lion moet boeten voor wat hij gedaan heeft en dat de maatschappij beschermd moet worden."
    "Hoe u hem ook straft, Stephaan Du Lion zal nog mogelijkheden krijgen. Mogelijkheden die zijn slachtoffers niet kregen. Voor mij is zijn krediet, op dit ogenblik, absoluut opgebruikt. Hij is lang genoeg onder de radar gebleven. Omwille van de gruwel en de zinloosheid van de vier moorden, wat toch wel zeer uitzonderlijk is, het hoge gevaar voor herval in crimineel gedrag en het gebrek aan een passende behandeling in ons land, vorder ik levenslange opsluiting voor Stephaan Du Lion."
    Dennis Van Damme

    Advocaat-generaal: "Het spontaan bekennen was eerder anticiperen"

    Advocaat-generaal: "Hij heeft altijd gezwegen en geprobeerd met vier moorden weg te geraken. De bal ging pas aan het rollen toen hij uit de DNA-databank naar voren kwam als potentiële dader in de zaak-Mazijn. De reden waarom hij de twee bijkomende feiten opbiechtte ging als volgt. Du Lion probeerde er nog onderuit te geraken toen hij geconfronteerd werd met de moord op Mazijn. Hij beweerde met wederzijdse toestemming seks met haar hebben gehad, zij zou het initiatief hebben genomen. Hij zei dat ze zelfs nog glimlachte toen hij vertrok."
    "Hij voelde dat die versie niet overeind kon blijven. Nadien is hij overgegaan tot de bekentenis. Toen de politie hem erop wees dat er gelijkaardige feiten gebeurden rond diezelfde tijd, liet hij verstaan daar niks mee te maken hebben."
    "Toen zijn DNA matchte met haren op het bed van Eve Poppe, werd hij opnieuw uitgenodigd voor verhoor maar dan voor de zaak-Poppe. Hij deed beroep op zijn zwijgplicht. Hij had de keuze: ga ik wachten op de bewijzen van de andere feiten en weer moeten toegeven, of neem ik de vlucht vooruit, en beken ik zelf? Het spontaan bekennen was eerder anticiperen. Er is dus medewerking geweest, maar ik beschouw die niet als verzachtende omstandigheid."
    Dennis Van Damme

    5. Gerechtelijk verleden Du Lion

    Advocaat-generaal: "Du Lion heeft geleerd uit zijn veroordelingen in de jaren 80, maar dan wel in de negatieve zin. Nadien werden zijn daden alleen maar erger. Overigens was hij ook meermaals agressief in het verkeer. Zijn gerechtelijk parcours kan bezwaarlijk een verzachtende omstandigheid zijn."
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer

    Meest Gelezen