Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem en premier Alexander De Croo (Open Vld).
Volledig scherm
Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem en premier Alexander De Croo (Open Vld). © BELGA

Accijnshervorming vanaf 1 april: btw op energie blijft op 6 procent en sociaal tarief wordt afgebouwd

UPDATEDe federale regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van de energiefactuur. De btw op gas en elektriciteit blijft permanent op 6 procent, maar in ruil worden er accijnzen op energie geheven. Ook wordt het uitgebreid sociaal tarief per kwartaal afgebouwd en is er een akkoord over de lagere voorschotfacturen voor energie. De regering houdt wel een noodrem bij de hand als de prijzen weer zouden stijgen. Volgens de berekeningen van de regering komt de kostprijs uit op 34 miljoen euro.

172 reacties

  • Gerda Haubourdyn

    1 jaar geleden
    Wie kreeg sociaal tarief? Degenen die al alles voordelig krijgen. Dus goede zaak de afschaffing hiervan. 1 land alle Belgen gelijk voor de wet en of iedereen of niemand.
  • Hendrik Goris

    1 jaar geleden
    Als ik het goed begrijp betalen de bedrijven en de gezinnen verschillende accijns en verschillende BTW. Ieder jaar maken de regeringen de belastingen ingewikkelder.
  • willy de tender

    1 jaar geleden
    ze lachen de bevolking gewoon uit maar voor zichzelf zorgen daar zijn ze kampioen in en wij alles maar blijven slikken
  • jan geens

    1 jaar geleden
    @Albert Laurent. Het is net andersom . vroeger betaalde en KMO btw die hij kon recuperen . (dus niet moest verrekenen in zijn prijzen). Nu betaalt ie WEL accijnzen en zal die uiteingelijk gewoon in de productprijs terecht komen . Dus een extra lasten verhoging voor de KMO.
  • Louis Minnen

    1 jaar geleden
    Weer hoor ik niets over gezinnen met een hoger verbruik die al jaren zeer milieuvriendelijk elektrisch verwarmen en koken (geen uitstoot sinds 1974) Wij zullen weer de dupe zijn van deze hervorming.