Eerste spionageballon boven Verenigde Staten
Brian Branch

Tweede "spionageballon" boven Latijns-Amerika ook van China

De ballon die eerder boven Latijns-Amerika werd opgemerkt en door de Verenigde Staten een spionageballon werd genoemd, is van China. Dat hebben de Chinese autoriteiten bevestigd. De ballon is volgens China bedoeld voor "civiel gebruik".

"Als gevolg van het weer en zijn beperkte wendbaarheid is de ballon zwaar afgeweken van het voorziene traject en terechtgekomen boven Latijns-Amerika en de Caraïben", dat verklaarde Mao Ning, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

China heeft de andere betrokken landen geïnformeerd en de zaak "op passende wijze afgehandeld", klonk het. De woordvoerder zei verder dat China geen bedreiging wou veroorzaken en dat het om een "geïsoleerd, onverwacht incident" gaat. Het is volgens Peking een geval van "overmacht".

Colombiaanse leger volgt Chinese ballon

Het Colombiaanse leger liet enkele dagen geleden weten dat het een voorwerp had geobserveerd dat "gelijkaardige eigenschappen" vertoonde aan die van de Chinese spionageballon, die dagenlang boven de Verenigde Staten zweefde. Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie zei vrijdag dat het een tweede "Chinese spionageballon" had gezien, dit keer boven Latijns-Amerika.

Colombia observeerde het voorwerp via zijn luchtverdedigingssysteem tot wanneer de ballon het luchtruim weer verliet. Er werd "geen gevaar voor de nationale veiligheid en defensie, noch voor de luchtvaart" vastgesteld, volgens het leger. 

VS over eerste ballon: "Onaanvaardbare schending soevereiniteit"

Het Amerikaanse leger haalde afgelopen weekend een eerste Chinese ballon neer, die al enkele dagen boven de Verenigde Staten vloog en door het Pentagon werd beschouwd als een spionagetuig.  De Amerikaanse president Joe Biden had het bevel gegeven om de ballon uit het luchtruim te halen. De Verenigde Staten beschuldigden China van een "onaanvaardbare schending" van hun soevereiniteit. Een geplande reis naar Peking van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken werd afgelast. China reageerde boos en had het over een "overdreven reactie".

Meest gelezen