Slechts een kleine minderheid van de werknemers krijgt een bonus.© Shutterstock

Minder loonbonussen uitgekeerd in 2022

Brussel -

Kmo-werkgevers hebben vorig jaar minder loonbonussen uitgekeerd in het kader van CAO 90 dan een jaar eerder. Het gemiddelde bedrag steeg wel tot 1.426 euro bruto. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Liantis.

Guido Cloostermans

De loonbonus in het kader van CAO 90 is een ‘niet-recurrent resultaatgebonden voordeel’ dat een werkgever toekent aan een groep werknemers als ze samen resultaten behalen die eerder werden vastgelegd in duidelijke doelstellingen. De werkgever bepaalt zelf de hoogte van de bonus, maar voor de fiscaal interessante behandeling is het plafond dit jaar 3.434 euro.

In 2022 kreeg 4,97 procent van de bedienden een bonus in het kader van CAO 90. Dat is minder dan in 2021 (5,16 procent) en in 2020 (5,74 procent). Volgens Liantis zijn er verschillende oorzaken. Door de crisis zijn werkgevers mogelijk minder geneigd om een loonbonusplan op te stellen, zeker nu de loonkosten al erg hoog zijn. Wellicht werden de doelstellingen ook net iets ambitieuzer geformuleerd en was het moeilijker om ze te behalen.

Het voordeel wordt vooral toegekend aan bedienden. Bij de arbeiders kreeg slechts 1,74 procent een loonbonus. Hoewel minder bedienden een bonus ontvingen, was het gemiddelde bedrag hoger. In 2022 kregen werknemers gemiddeld 1.426 euro, een jaar eerder was dat 1.333 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer