Waarom moet je na een kop koffie meteen naar het toilet spurten?
Zorgt jouw tas ochtendkoffie er standaard voor dat je niet alleen in je hoofd in beweging geraakt, maar dat je ook letterlijk richting het toilet moet spurten? Dan beeld je jezelf dat niet in. De populaire drank stuurt ons écht sneller naar het toilet. We vroegen aan gastro-enteroloog Diederik Dooremont (AZ Sint-Elisabeth Zottegem) hoe dit precies komt. En kunnen we dan beter wat minder koffie drinken?
“Uit verschillende studies, waarbij gewone koffie, decafeïne koffie, water en een vezelrijke maaltijd met elkaar worden vergeleken, blijkt effectief dat koffie onze voedselvertering stimuleert”, steekt dr. Dooremont meteen van wal. “Bij decafeïne neemt de darmbeweeglijkheid met 23 procent toe in vergelijking met water. Bij gewone koffie bedraagt dit percentage zelfs 60 procent. Meer zelfs, het zwarte goud stimuleert naast de beweeglijkheid van de dikke darm of ‘het colon’ ook de aanmaak van maagzuur, gal en pancreasenzymes.”
Espresso vs. filterkoffie
Koffie doet ons wetenschappelijk gezien dus écht naar het toilet spurten, maar wat kan die lichamelijke reactie verklaren? “Dat is nog niet helemaal uitgeklaard,” verduidelijkt de expert. “De samenstelling van koffie is erg afhankelijk van de branding van de koffieboon, waarbij er stoffen zoals chlorogeen- en cafeïnezuur ontstaan. Die stoffen activeren onder andere de gladde spiercellen van de darmwand.”
Cafeïne stimuleert de spierlagen tussen de dikke darm, waardoor die meer samentrekken.
Ook de manier waarop we koffie maken is van belang voor de mate waarin je richting het toilet geduwd wordt. Denk hierbij vooral aan het verschil tussen een espresso en een filterkoffie: de boon wordt fijner gemalen bij espresso dan bij filterkoffie. Wat we wel al zeker weten is dat - ongeacht de maling van de boon - cafeïne een stimulerend effect uitoefent op de plexus, het netwerk van zenuwen dat zich tussen de twee grote spierlagen van onze dikke darm bevindt. Doordat die zenuwcellen calcium afscheiden, trekken de gladde spiervezels samen. De invloed van cafeïne daarop? Meer contracties of spiersamentrekkingen.”
Overgelukkige darmen
Cafeïne blijkt daarnaast niet de enige stof met laxerende invloed in koffie te zijn. “Ons dagelijks bakje troost bevat heel wat oplosbare vezels die de ideale voedingsbodem zijn voor onze darmflora. Een toename aan die vezels resulteert in meer goede bacteriën in de darmen en bijgevolg ook in een vlottere stoelgang.” Verder vindt er een belangrijke wisselwerking plaats tussen ons maag-darmstelsel en onze hersenen. Ook hier spelen de aanwezige stoffen in koffie een grote rol. “Een aminozuur zoals tryptofaan wordt bijvoorbeeld omgezet naar serotine. Deze neurotransmitter of dit gelukshormoon wordt onder andere in de darmen aangemaakt. Tryptofaan zorgt voor een grotere aanmaak van serotonine in de darmen, wat vervolgens mee voor die knijpende beweging ter hoogte van de darm zorgt.”
Beter geen koffie voor de darmen?
Moeten we dat kopje koffie dan laten staan? “Niet iedereen reageert hetzelfde op koffie”, stelt de maag-darmspecialist gerust. “Onze darmflora verschilt immers van elkaar en sommige lichamen breken de ingrediënten in koffie anders af of hebben gewoon minder gevoelige darmen. In het algemeen raden we patiënten die kampen met diarree of een prikkelbare darm wel af om koffie te drinken.”
Mensen met diarree of een prikkelbare darm raden we af om koffie te drinken.
Als je darmen ‘normaal’ functioneren, hoef je niet meteen op zoek te gaan naar een vervanger voor je favoriete brouwsel. “Koffie had vroeger een slechte reputatie als toxisch product dat een hoge bloeddruk en zelfs kanker zou veroorzaken”, vervolgt Dr. Dooremont. “Niets is minder waar. Op dit moment weten we al dat gematigde koffiedrinkers dankzij drie tot vier tassen per dag zelfs langer leven. En dankzij de ontstekingsremmende en antioxidante stoffen in koffie loop je ook nog eens minder risico op hart- en vaatziektes, dementie, Parkinson, bepaalde kankers en leveraandoeningen.” Geniet dus maar zonder zorgen van je bakje troost. Zélfs als het je richting de toiletpot duwt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
PREMIUM
Van Douwe Egberts tot Everyday: welke gemalen koffie zorgt voor de lekkerste kop? Koffie-expert test 10 soorten en vindt 2 toppers
7 op de 10 Belgen drinken elke dag een kop koffie: ons land staat dus niet voor niks in de top tien van landen met de hoogste koffieconsumptie. Naast koffie in capsule blijft ook de klassieke gemalen koffie populair, maar welke kies je dan in de supermarkt? Koffie-expert Art Peter Hernou test tien merken van voorverpakte gemalen koffie ‘Dessert’ uit de supermarkt, legt uit hoe je goede koffie herkent én deelt een ultieme bewaartip. “Met deze koffie doe je ongetwijfeld véél mensen een plezier.” -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”