Stad Sint-Niklaas

Sint-Niklaas past plannen heraanleg Grote Markt aan: "Door forse prijsstijgingen moeten we op de rem staan" 

De heraanleg van de Grote Markt in Sint-Niklaas wordt uitgesteld en de plannen worden aangepast, omdat de offerte voor de werken veel hoger lag dan het voorziene budget. Dat komt onder meer omdat grondstoffen en bouwmaterialen veel duurder geworden zijn. Het ontwerp zal nu worden aangepast om binnen het budget te blijven. De ondergrondse fietsenstalling en verzonken tuin komen er voorlopig niet. "Het is heel jammer, maar we moeten realistisch zijn", zegt schepen Carl Hanssens.

Een maand nadat de voorbereidende werken voor de vernieuwing van de Grote Markt in Sint-Niklaas gestart zijn, komt het stadsbestuur met verrassend nieuws. De heraanleg van de Grote Markt wordt uitgesteld en het hele ontwerp wordt aangepast. 

"We hebben met het schepencollege gisteren een heel moeilijke beslissing moeten nemen om het dossier voor heraanleg van de Grote Markt niet te gunnen", zegt schepen voor Publieke Ruimte Carl Hanssens (N-VA). "Er was een aanbestedingsprocedure, maar we kregen maar één offerte en die lag onaanvaardbaar hoog, maar liefst 35 procent boven het beschikbare budget en boven de raming."

"Offerte lag meer dan 6 miljoen boven ons budget"

Sint-Niklaas had een budget voorzien van 21,5 miljoen euro (inclusief btw en erelonen). "De offerte lag meer dan 6 miljoen hoger, waardoor we zouden uitkomen op 28 miljoen euro. Dat komt voor een deel omdat heel wat grondstoffen en bouwmaterialen 30 tot 100 procent duurder geworden zijn. Het is erg snel geëscaleerd. Dat het verschil met onze raming zo groot was, hadden we zelf niet verwacht."

Geen ondergrondse fietsenstalling

De gevolgen zijn groot. Het stadsbestuur wilde van de grootste markt van ons land ook één van de mooiste markten maken. Het zou een functioneel en groen plein worden, met luifels, een verzonken tuin en een grote, ondergrondse fietsenstalling. Maar al die zaken komen er voorlopig niet. "We moeten noodgedwongen enkele aanpassingen doen in ons ontwerp en we gaan met goedkopere materialen werken. Dat betekent ook dat de timing van de werken opschuift. We moeten eerst een nieuw ontwerp maken en dan de procedure opnieuw in de markt zetten. We moeten wellicht ook een nieuwe vergunningsprocedure aangaan. In het voorjaar van 2024 willen we met de werken beginnen."

"Natuurlijk vind ik het jammer, maar je moet ook realistisch zijn"

Volgens Hanssens waren de oorspronkelijke plannen wel degelijk realistisch. "Zeker, we hebben er vier jaar aan gewerkt om een dossier klaar te hebben om onze Grote Markt klaar te stomen voor de toekomst. Veel mensen noemden het een prestigeproject, maar als je kijkt hoe troosteloos de markt er vandaag bijligt, dan is het een noodzaak om die aan te pakken en meer uitstraling te geven. We zoeken nu naar een oplossing om toch die doelstelling te behalen, maar dan tegen een aanvaardbare prijs." 

"Of het pijnlijk is? Natuurlijk vind ik het jammer. Je gaat altijd voor het volledige verhaal, maar je moet ook realistisch zijn. Je moet verstandig omgaan met de middelen die ons geboden zijn, en die zijn beperkt, zeker in deze omstandigheden. Dan moet je realistische politiek voeren. Het is jammer dat we niet het volledige programma kunnen uitvoeren, maar ik maak me sterk dat wat we gaan doen hetzelfde effect zal hebben als de originele plannen."

Meest gelezen