Ziekenhuis Geel

Ziekenhuis Geel erkend als regionaal traumacentrum voor verzorging zwaargewonde slachtoffers van ongevallen

Het Ziekenhuis Geel is het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat erkend is als regionaal traumacentrum. Het ziekenhuis voldoet aan strenge internationale normen en procedures om zwaargewonde slachtoffers na een ongeval te verzorgen. Er zal nu nog meer kennis en ervaring worden gedeeld met het UZA, dat een supraregionaal traumacentrum is voor een grotere regio.

Het Ziekenhuis Geel heeft als eerste in Vlaanderen een erkenning gekregen als regionaal traumacentrum. Dat gebeurde na een audit door een Duitse organisatie, de Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU). Zij gaan na welke opleidingen er zijn, welke procedures er worden gevolgd en welke apparatuur, kennis en ervaring er aanwezig is. Ze zijn dat ook in Geel komen testen. Het gaat om internationale kwaliteitscriteria.

We kunnen in elke situatie de beste behandeling voorzien
Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel

"We zitten in een regio met heel wat industrie, middelgrote steden en snelwegen", vertelt CEO Jan Flament. "Patiënten die na een zwaar ongeval complexere zorg nodig hebben, kunnen hier terecht. Dat gebeurt door de samenwerking van heel wat artsen en verpleegkundigen. Die erkenning wil zeggen dat we daar voor georganiseerd en uitgerust zijn. We kunnen ook nog beter samenwerken met het UZA, wat een supraregionaal traumacentrum is. Wanneer bepaalde apparatuur in uitzonderlijke gevallen niet bij ons niet aanwezig is, kunnen we de patiënten ook naar het UZA doorverwijzen. Dat betekent dat je in elke situatie de beste behandeling kan voorzien." Er wordt ook samengewerkt met AZ Voorkempen in Malle, wat een lokaal traumacentrum is.

Op de spoeddienst van Ziekenhuis Geel werden er vorig jaar 90 traumapatiënten binnengebracht. 

Meest gelezen