foto Natuurpunt

Natuurpunt gaat in beroep tegen fietssnelweg door natuurgebied in Zwijnaarde

Natuurpunt is niet te spreken over de plannen van de provincie Oost-Vlaanderen om een fietssnelweg aan te leggen door het natuurgebied Rijvissche in Zwijnaarde. De vereniging gaat in beroep tegen de vergunning. Natuurpunt zegt dat er alternatieven in de buurt zijn. "De fietsmobiliteit is de voorbije jaren erg veranderd en kan de natuur verstoren."  

Eind vorig jaar keurde de provincie Oost-Vlaanderen een vergunning goed voor een nieuw stukje van de fietssnelweg F7 in Zwijnaarde, het traject loopt door het natuurgebied Rijvissche. Natuurpunt gaat nu in beroep tegen die vergunning. De vereniging vreest dat de aanleg van de fietssnelweg en het intensieve gebruik de natuur er zal verstoren. Natuurpunt verwijst naar een straat vlakbij als alternatief. "Er is betere verlichting, er is zone 30 en eenrichtingsverkeer", klinkt het. 

"Gevaar voor overwinterende vogels"

Natuurpunt vreest dat er natuurschade zal zijn als het fietspad van 3 meter breed en bijna een kilometer lang er komt. "Het gaat om meer dan 2.500 vierkante meter beton, de bodem en de planten zullen daaronder lijden. In het gebied overwinteren er heel wat watervogels, de ingreep zou dat in de toekomst grotendeels onmogelijk maken." 

Enkele jaren geleden lag het tracé al op tafel en was er geen discussie. "Er is intussen heel veel veranderd. Er bestaan nu elektrische fietsen, bakfietsen, speedpedelecs... De situatie is totaal veranderd", zegt vrijwilliger Peter Provenier. "Elke keer als er zo'n fiets voorbij komt, schrikken de vogels op. Er is nu ook een beter alternatief." 

De alternatieve fietsweg zorgt voor amper één minuut vertraging 

vrijwilliger Peter Provenier, Natuurpunt Gent

Natuurpunt wijst ook op het feit dat de aanleg van een fietssnelweg enkel kan gebeuren door onteigeningen. Volgens de vereniging zorgt dat voor nodeloze vertraging. Een omleiding via de Rijvisschestraat, die naast het natuurgebied loopt, biedt volgens Natuurpunt een oplossing. "Fietsers moeten amper omrijden, ze verliezen hooguit een minuut." 

De vereniging vreest ook dat de fietsdruk er de komende jaren stijgt, onder meer door het toenemende woon-werkverkeer. In Zwijnaarde wordt op dit moment een terrein uitgebouwd met technologische bedrijven en kenniscentra. Dat trekt heel wat nieuwe mensen aan. Minister Zuhal Demir (N-VA) moet zich nu, na enkele adviezen, over het dossier buigen. "Eind april, begin mei verwachten we al een beslissing", besluit Provenier. 

plannen voor fietssnelweg F7 door Rijvissche in Zwijnaarde

Meest gelezen