Links een reddingswerker in deTurkse stad Kahramanmaraş. Rechts kapitein Bastiaan Ruys van de Civiele Bescherming: "De eerste vier dagen na de ramp werken reddingsteams de klok rond."
Volledig scherm
PREMIUM
Links een reddingswerker in deTurkse stad Kahramanmaraş. Rechts kapitein Bastiaan Ruys van de Civiele Bescherming: "De eerste vier dagen na de ramp werken reddingsteams de klok rond." © AP, PN

Vlaamse kapitein Civiele Bescherming: “Race tegen de tijd, want na vier dagen is elke redding een mirakel”

De zoekacties naar overlevenden tussen het puin na de zware aardbeving in Turkije en Syrië zijn een race tegen de tijd. Kapitein Bastiaan Ruys (32) van de Belgische Civiele Bescherming, zeer bekend met de chaos op het terrein, schetst de uitdagingen waarmee reddingswerkers worden geconfronteerd. “Het is zoeken, zoeken... tot je niemand meer vindt.”

7 reacties

  • Willy van craen

    1 jaar geleden
    Deze man kan er niets aan doen dat zijn team gebroken word door deze regering. Alle steun voor het team en hoop ontslag staatssecretaris omdat zij niet reageerde, maar postje is binnen.
  • ETIENNE BOECKX

    1 jaar geleden
    Toen B fast werd opgericht was hun credo wij staan klaar en kunnen binnen de 24 uur na uitbreken van de ramp ter plaatse zijn om een hulpkamp op te richten. Maar net als onze politiekers zijn die beloften al verdwenen.
  • Hilde Leysen

    1 jaar geleden
    Tja, toen bfast nog een militaire dienstverlening was konden deze hulpverleners vertrekken binnen de 2 uur. Maar toen kwam er een spoedarts met politieke ambities die vond dat dit niet onder defensie thuis hoorde . En dus werd defensie buiten spel gezet en de gevolgen daarvan zijn overduidelijk. Eer dat er nu een beslissing genomen wordt is er eerst een debat en is politieke eensgezindheid nodig. Bfast stelt niets meer voor op deze manier. Zet ze terug onder defensie en het zal terug werken
  • Mark Van Puyvelde

    1 jaar geleden
    Volledig terecht dat er internationale hulp is, elk mensenleven is onvervangbaar. Maar de leiders vergeten snel. Waarom palaveren over geld en macht en erger nog een oorlog voeren? Leef.
  • Jan Severijns

    1 jaar geleden
    Schande dat België weer veel te laat wakker schiet! Wat zijn onze beleidslui toch besluiteloze individu’s