Aardbeving Turkije

B-Fast met veldhospitaal naar Turkije

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V, l.) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR, r.) ontmoeten medewerkers van B-Fast net voor hun afreis voor een missie in Pakistan, oktober 2022.© belga

Na mislukte missies naar Nepal en Haïti krijgt België opnieuw een kans om noodhulp te bieden. Het B-Fast-team stuurt alvast een veldhospitaal vooruit.

Lisa De Bode

Na twee dagen onduidelijkheid en – volgens sommigen – getalm, stuurt België nu toch een B-Fast-team naar Turkije. Dat meldt ­minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

‘Morgen (woensdag, red.) vertrekt een verkenningsteam, dat ter plaatse zal bekijken waar een veldhospitaal opgezet kan worden’, meldde Vandenbroucke in een persbericht. ‘Volgend weekend vertrekt dan een team om het veldhospitaal op te zetten en ten laatste volgende week donderdag moet het hele veldhospitaal actief zijn.’

Het veldhospitaal zal honderd patiënten per dag kunnen behandelen en plaats bieden aan minstens twintig patiënten in observatie. Het team zal bestaan uit Bel­gische artsen, gespecialiseerd in noodchirurgie, ondersteund door onder anderen spoedverpleegkundigen. Het team zal enkele weken ter plaatse blijven en moet uiteindelijk uit 70 tot 80 mensen bestaan.

De eerste honderd uur na een ramp zijn cruciaal om nog levenden vanonder het puin te halen, had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag nog eens ­benadrukt. ­Samen met andere ­Europese landen stuurde Nederland meteen een reddingsteam van 65 mensen naar Turkije.

Alleen doet ons land niet meer aan search and rescue. B-Fast was daar nochtans jarenlang internationaal vermaard voor. Al kwam België in het verleden soms ook al schromelijk te laat. Zo was het reddingsteam na een aardbeving in Nepal in 2015 te laat in de hoofdstad om nog hulp te kunnen bieden. Ook na de doortocht van een ­orkaan in Haïti, in 2016, gaf toenmalig minister van Buitenlandse ­Zaken Didier Reynders (MR) maar geen groen licht om te vertrekken. Hij wachtte op een go van de VN.

Tienduizend slaapzakken

In 2019, na een vernietigende ­audit, ettelijke besparingsrondes en politieke spelletjes tussen de vijf ministeries die bij het B-Fast-team betrokken zijn, verloor het team zijn internationale licentie. Uitrukken naar Beiroet, waar in 2020 in de haven een grote explosie plaatsvond, was niet meer mogelijk. Het reddingsteam kon alleen nog in eigen land worden ingezet.

‘De voorbije dagen hebben ­medewerkers van verschillende kabinetten elkaar gebeld om te ­weten te komen of dat reddingsteam eigenlijk nog bestaat. Dat is toch onwaarschijnlijk’, zei Jan Bertels, ­gewezen parlementslid voor Vooruit en nu kabinetschef van ­minister Vandenbroucke toen. Vanuit ­politieke hoek gaan stemmen op om het reddingsteam nieuw leven in te blazen, in lijn met het regeerakkoord. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies ­Verlinden (CD&V) ­benadrukte gisteren dat de medische teams ­‘onmiddellijk ­inzetbaar zijn’.

België stuurt ook onmiddellijk tienduizend slaapzakken. Voor de hele operatie wordt 8 miljoen euro uitgetrokken.

• Er woedt een open oorlog over falend B-Fast