Thijs Pattyn

Yper Museum in Ieper bemachtigt een kevertje van de Keverbaan in Bellewaerde

In het Yper Museum in Ieper staat een van de kevertjes van Bellewaerde Park tentoongesteld. Vorig jaar reed de Keverbaan zijn laatste ritje. Bellewaerde Park verkocht enkele karretjes voor het goede doel en schonk één kevertje aan het museum. Het karretje maakt nu deel uit van het Ieperse erfgoed. 

Sinds vandaag kan je een van de kevertjes van de bekende Keverbaan in Bellewaerde Park bewonderen in het Yper Museum. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat de Keverbaan plaats zou maken voor een nieuwe attractie. Toen Bellewaerde Park liet weten dat verschillende kevertjes verkocht zouden worden voor het goede doel greep conservator van de Ieperse Musea Els Veravereke haar kans.

“Ik stuurde meteen een mailtje naar Bellewaerde Park. De Keverbaan heeft veel betekend voor Bellewaerde Park, Ieper en vooral de bezoekers. Mensen die er als kind zijn geweest, zaten er nu op met hun kinderen en kleinkinderen. Zo’n icoon kon in onze collectie niet ontbreken. Het heeft een grote erfgoedwaarde”, vertelt ze. 

Stukje erfgoed

De kevertjes reden meer dan 41 jaar in het Bellewaerde Park. Vier kevertjes werden openbaar geveild. Daarmee kon het park 24.705 euro verzamelen voor "Think Pink" die strijdt tegen borstkanker. Vijf wagentjes gingen naar Walibi Rhöne-Alpes en zullen dienen als reservekarretjes voor een gelijkaardige achtbaan. Tien karretjes werden verloot onder het personeel.

Het laatste kevertje schonk Bellewaerde Park aan de Ieperse musea. Daarnaast kreeg het Yper Museum ook een origineel stuk van de rails en achtergrondinformatie om de geschiedenis van de keverbaan te vertellen.

Meest gelezen