Winnaar Djordy Van Kemseke van Dito's Ice Cream
Radio2

IJsmaker Djordy Van Kemseke (27) uit Schilde wint Belgisch Kampioenschap IJsbereiding

IJsmaker Djordy Van Kemseke (27) van Dito's Ice Cream in Schilde is uitgeroepen tot beste ijsmaker van het land. Met zijn ijsbereiding van hibiscus en kaneel versloeg hij zijn concurrenten tijdens het Belgisch Kampioenschap IJsbereiding in Zandhoven. Tom van den Berghe van Delicioso uit Burst (in Oost-Vlaanderen) veroverde de tweede plaats, en Ilyas Aarab van Veron in Antwerpen maakte de top drie compleet.

In de Gelato University van Carpigiani in Zandhoven vond gisterenavond de nieuwe editie plaats van het Belgisch Kampioenschap IJsbereiding. 30 Vlaamse en Waalse kandidaten namen het tegen elkaar op met grensverleggende ijssmaken. De bereiding die de vierkoppige internationale jury het meest wist te bekoren, was die van ijsmaker Djordy Van Kemseke (27) van Dito's Ice Cream uit Schilde. Hij kreeg daarvoor een beker en een cheque van 500 euro.

Ik ben sprakeloos, het is alsof ik aan het dromen ben
Djordy Van Kemseke van Dito's Ice Cream

"Ik heb een bloemenijs gemaakt van hibiscus en kaneel, met een variegato (vloeibare toevoeging) van veenbes en gekarameliseerde noten met een beetje zout", zegt Van Kemseke. "Het is de tweede keer dat ik deelneem, maar vorig jaar had ik meer een standaardsmaak geprobeerd." De jonge ijsmaker had niet verwacht dat hij zou winnen. "Ik ben sprakeloos. Het is alsof ik aan het dromen ben", zegt hij. (Lees verder onder de foto.)

Het winnende ijs is gelato nummer 9.
Radio2

Daarnaast is Van Kemseke ook chocolatier. "Ik ben hard bezig in de chocoladewereld. Zo maak ik bijvoorbeeld chocoladesierstukken. Maar in het algemeen ben ik bezig met ijs, patisserie, chocolade en suikerwerk. Ik houd van alles wat zoet is en wil er ook echt goed in worden."

Europees Kampioenschap

De "Carpigiani Challenge" maakt deel uit van het "Gelato Festival World Masters", de eerste voorronde voor het Europees kampioenschap in 2024, en het Wereldkampioenschap in 2025. De winnaar heeft dus niet alleen de titel beet maar ook een ticket voor het EK. 

Het podium werd vervolledigd door Tom van den Berghe van Delicioso uit Burst (Oost-Vlaanderen) op de tweede plaats, en Ilyas Aarab van Veron in Antwerpen op de derde plaats. Zij maakten respectievelijk een straciatella-ijs van pijnboompitten, basilicum, pecorino en tahini, en een amandelijs op basis van kaas en dadels. Ook zij mogen naar het Europees Kampioenschap. (Lees verder onder de foto.)

Ilyas Aarab, Djordy Van Kemseke en Tom van den Berghe
Radio2

Voormalig Belgisch kampioen Julien Limbach van Gelato Giuliano in Antwerpen weet maar al te goed wat de titel met je zaak doet. "We waren nog maar net open toen we aan de wedstrijd deelnamen vorig jaar. We hadden een ijs gemaakt van eekhoorntjesbrood waar we een crumble hadden bijgedaan van zwarte olijven, pistache en gepofte boekweit", zegt Limbach. "Het was een heuse belevenis en qua aantal klanten was het achteraf ook de moeite."

Voormalig Belgisch Kampioen Julien Limbach van Gelato Giuliano in Antwerpen
Radio2

Meest gelezen