Hannelore Smitz

Ouders protesteren tegen geplande sluiting van internaat Woudlucht in Heverlee: "Onze kinderen worden letterlijk op straat gezet"

Met een zwarte band rond de arm en met spandoeken kwamen de ouders van de 30 kinderen van internaat Woudlucht in Heverlee dinsdagavond naar de infovergadering die de Raad van Bestuur voor hen organiseerde. Daarop kregen ze meer uitleg over de beslissing van de Raad van Bestuur om het internaat te sluiten. 

De ouders van de kinderen, die verblijven in het internaat van Woudlucht, een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Heverlee, zijn het oneens met de geplande sluiting van het internaat. Het bestuur wil door de sluiting meer ruimte vrijmaken voor de school zelf. De aankondiging van scholengroep Huis11 kwam als een donderslag bij heldere hemel voor de kinderen, ouders en opvoeders. Zij kwamen met zwarte armbanden en spandoeken naar de infovergadering.

Niet geslapen

"Ik heb vannacht niet geslapen", zegt Petra, de mama van Jill (14). "Ze beseffen echt niet welke impact deze sluiting heeft. Niet alleen voor onze kinderen, ook voor de ouders, grootouders, zussen, broers en eigenlijk het hele sociale netwerk." 

“Je kind op internaat sturen en de zorg aan een ander toevertrouwen, is iets wat je niet zomaar doet. Wij deden dat na tal van gesprekken met dokters en psychologen, omdat het voor onze dochter het beste is. Ze bloeide hier helemaal open in de twee jaar dat ze hier nu is. Om dan plots te horen dat het volgend jaar gedaan is. Onze dochter wordt letterlijk op straat gezet. Er wordt wel gezegd dat er naar een oplossing gezocht zal worden. Maar we weten allemaal dat ze - gezien de huidige wachtlijsten - volgend jaar nog niet elders terecht zal kunnen", aldus Petra.

Emoties

De ouders trekken alle registers open om de sluiting aan te vechten. Tijdens de infovergadering liepen de emoties dan ook hoog op. De ouders wilden vooral begrijpen waarom het bestuur de beslissing nam om het internaat te sluiten. "Volgens hen is er een grondig onderzoek geweest naar de mogelijkheden. Maar noch aan ons als ouders, noch aan de opvoeders is iets gevraagd. Hoe kan dat?", vragen de ouders zich af.  

Ook de opvoeders van het internaat stappen mee in het verzet. Zij waren door het nieuws even verrast als de ouders. Door slimme ingrepen kan de ruimte van het internaat overdag makkelijk anders worden gebruikt, zeggen de opvoeders. "Als het bestuur het puur om financiële redenen doet, we willen zelfs meer betalen", klonk het zelfs bij een ouder. De bestuursleden mogen zich de komende weken verwachten aan petities en andere protestacties.

Meest gelezen