Nicolas Maeterlinck

Belgische begrotingsput 7 miljard euro kleiner dan gevreesd: "Kleine opsteker, maar niet het moment om victorie te kraaien"

Het gat in de Belgische begroting is 7 miljard euro kleiner dan verwacht. Dat schrijft De Tijd op basis van een voorlopige raming van staatssecretaris voor begroting Alexia Bertrand (Open VLD). In oktober vorig jaar werd nog gerekend met een tekort van 29 miljard euro, maar dat werd eind 2022 bijgesteld naar 22 miljard euro. "Een kleine opsteker, maar nog niet het moment om victorie te kraaien", reageert Bertrand.

De voorlopige raming van de Belgische begroting van vorig jaar is bekend en het blijkt een meevaller te zijn, want het gat in de begroting is 7 miljard euro kleiner geworden dan gevreesd. In oktober vorig jaar ging de federale regering nog uit van een tekort van 5,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of 29 miljard euro. Nu is dat bijgesteld naar 4 procent van het bbp of 22 miljard euro.

"Het is een kleine opsteker", zegt staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1. "Maar ik denk dat het zeker nog niet het moment is om victorie te kraaien. Dit zijn nog steeds voorlopige cijfers en het blijft een tekort, centen die wij niet hebben."

Beluister het volledige gesprek met staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1:

Meer inkomsten, minder uitgaven

"Waar komt dit vandaan? Het komt vooral door hogere fiscale ontvangsten en dat is te danken aan betere groeicijfers: 3,1 procent groei in plaats van 2,6 zoals geraamd in de begroting." De fiscale ontvangsten vallen daardoor 2,5 miljard euro hoger uit dan verwacht.

"Anderzijds waren er lagere primaire uitgaven, we hebben dus minder besteed. Dat is omdat de uitgaven niet 100 procent gerealiseerd zijn, dat is ieder jaar wel zo. En ook omdat een aantal provisies (voor de strijd tegen corona en de Oekraïnecrisis, red.) te hoog waren geraamd." 

Discipline, focus en hervormen

Toch is de situatie nog altijd precair want de belangrijkste problemen zijn structureel: de werkzaamheidsgraad in België blijft te laag en de vergrijzingskosten lopen op. Dit jaar stevent ons land af op een tekort van 33,6 miljard euro, het grootste budgettaire tekort van de Europese Unie. 

"Wij moeten discipline en focus blijven houden", beseft Bertrand dan ook maar al te goed. "Er zijn meevallers, maar er zijn ook tegenvallers." De staatssecretaris wil inzetten op de lange termijn door hervormingen door te voeren.

Wij moeten discipline en focus blijven houden. Er zijn meevallers, maar ook tegenvallers

Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD)

 "De pensioenhervorming is bijvoorbeeld van belang. We moeten dat absoluut op orde krijgen, ook om de relancefondsen te krijgen van Europa. Er liggen al een aantal voorstellen op tafel, ook de premier heeft een aantal voorstellen, en nu ligt de bal in het kamp van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS). Het moet besproken worden tegen eind februari, dus normaal moet dat voor de begrotingscontrole (in maart, red.) op tafel komen."

Meest gelezen